UPDATE: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență transmite că mai multe echipaje operative alături de lucrători ai ocoalelor silvice și din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, cu sprijin aerian din partea aeronavelor IGAv al MAI și MApN, intervin pentru limitarea mai multor incendii de vegetație, litieră, fond forestier, în peste 20 de localități, din șase județe ale țării, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Alba, Bistrița-Năsăud și Vâlcea). Suprafața afectată este de peste 500 de hectare, iar pentru localizarea și lichidarea flăcărilor se intervine cu microbuze, autospeciale de stingere și autospeciale de primă intervenție și comandă.

În județul Hunedoara, intervenția se realizează și din aer, cu o aeronavă Black Hawk, aparținând Inspectoratului General de Aviație al MAI. De asemenea, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române din cadrul MApN a acționat în sprijinul forțelor de intervenție, pentru stingerea incendiilor de pădure din județul Caraș-Severin.

Sunt afectate, în județul Caraș Severin, Parcul Național Domoglet, Sichevița, Liborajdea, Rusca Teregova, Lupac, Glimboca, Globu Craiovei, Rugi. În județul Hunedoara, Vălari și Ghelari, Grohoțele. În județul Mehedinți, Obârșia Cloșani, Lazuri, Valea Cernei. În județul Alba, Ocoliș, Poșaga, Scărișoara. În județul Bistrița-Năsăud, Năsăud. În județul Vâlcea, Slătioara, Boișoara.

Față de raportarea anterioară, acum, incendiile din localitățile Domașnea și Calina (județul Caraș Severin), din localitatea Micănești (județul Hunedoara) și din localitatea Măgura Codlei (județul Brașov) au fost lichidate.

Autoritățile explică faptul că intervenție este una de durată și extrem de dificilă, din cauza zonei greu accesibile care condiționează accesul mijloacelor de mobilitate terestră în aria de manifestare. De asemenea, având în vedere numărul mare al incendiilor de vegetație înregistrate, precum și suprafața considerabilă de teren afectată, acestea fac apel la responsabilitate și reamintesc populației faptul că, cetățenii dețin obligația de a respecta normele privind protecția mediului, care interzic arderea vegetației uscate.

Știrea inițială: Ministerul Apărării Naționale a transmis că o aeronavă C-27 J Spartan a Forțelor Aeriene Române acționează în sprijinul forțelor de intervenție, pentru stingerea incendiilor de pădure din județul Caraș-Severin. Până acum, aceasta a efectuat două misiuni cu decolare din Baza 90 Transport Aerian, în cadrul cărora a lansat câte 5.000 de litri de apă la fiecare trecere deasupra zonei afectate de incendii. 

“Misiunile de sprijin vor continua, în funcție de solicitări și de situația din teren.” precizează MApN, care a transmis și că “intervențiile se desfăşoară la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere că există riscul de propagare la alte suprafeţe de pădure.”

Operațiunile de stingere a focului sunt în desfășurare încă de ieri, când autoritățile au transmis că incendiile afectaseră zeci de hectare de pădure, fiind active mai multe focare în Lupac, Sichevița, Parcul Național Domogled – Iardaștița, Secu, Rusca Teregova (lacul Poiana Rusca), Cănicea, Reșița, Vodnic, Gornea.

De asemenea, se intervine și la sol, începând de ieri, în județul Hunedoara. Acolo, militari ai Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană “Avram Iancu” din Brad au fost solicitați în sprijin de către autoritățile publice locale și Secția de pompieri Brad pentru localizarea și stingerea unui incendiu de vegetație uscată în proximitatea comunei Buceș-Vulcan.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday