Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a ținut un discurs în parlamentul țării în care a prezentat planurile militare naționale în perioada următoare. Anunțul vine în contextul în care la nivelul Europei cresc temerile că SUA nu mai sunt un aliat de încredere, pe măsură ce președintele Donald Trump a început apropierea față de Moscova.
Astfel, Tusk a arătat că va fi analizat accesul pe care Polonia îl are la armele nucleare, considerând situația geopolitică actuală o amenințare existențială. Tusk a spus că Polonia “vorbește serios” cu Franța să intre sub umbrela nucleară a acesteia. Anterior, președintele Emmanuel Macron a oferit posibilitatea țărilor să discute despre modul în care Franța poate contribui la operațiunile de descurajare nucleară, astfel încât să protejeze Europa.
Fără a menționa în mod explicit dezvoltarea unui arsenal nuclear, Tusk a spus că “este timpul să analizăm cu îndrăzneală posibilitățile de a avea cele mai moderne arme și să explorăm opțiunile de a deține arme nucleare și arme moderne neconvenționale”.
Donald Tusk a subliniat, de asemenea, că Polonia nu se poate limita la arme convenționale. “Trebuie să fim conștienți de faptul că Polonia trebuie să ajungă la cele mai moderne capabilități, inclusiv legate de armele nucleare și armele moderne neconvenționale. Aceasta este o cursă pentru securitate, nu pentru război”, a spus premierul. În acest context a oferit exemplul Ucrainei care a renunțat la arsenal său nuclear și acum este atacată de Rusia.
Premierul a vorbit și despre necesitatea de a extinde forțele militare convenționale ale Poloniei. A anunțat planul de a demara un proiect prin care fiecare bărbat să efectueze serviciul militar, astfel încât să fie pregătit în cazul “unei posibile amenințări”. În acest context a spus că și femeile vor putea să participe, în mod voluntar, la aceste antrenamente, însă, în momentul de față războiul este mai mult “un domeniu al bărbaților”.
Polonia are o armată de 200 de mii de oameni, iar Tusk a spus că există un plan ca efectivele să fie suplimentate până la 500 de mii de oameni. Premierul a ținut, totuși, să sublinieze că aceste planuri nu înseamnă o întoarcere la înrolarea obligatorie care s-a terminat în 2008 în Polonia. De asemenea, a spus că Varșovia nu renunță la NATO.
“Polonia nu își schimbă opinia cu privire la necesitatea absolut fundamentală de a menține cele mai strânse legături posibile cu Statele Unite și cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord. Acest lucru este în general incontestabil”, a spus Donald Tusk.
Polonia este deja unul dintre statele care acordă cel mai mare buget pentru apărare din NATO. Alocarea sa se ridică la 4,7% din PIB, iar Tusk a spus parlamentului că cheltuielile ar trebui să crească la 5% din PIB, o cifră care, de altfel, a fost promovată de președintele american Trump.
Politico subliniază că schimbările pe care Donald Trump le-a adus față de viziunea și relațiile cu Rusia sunt extrem de îngrijorătoare pentru Polonia, care și-a construit arhitectura militară în jurul cooperării americane. În Polonia sunt staționați aproximativ 10.000 de soldați americani, iar țara depune eforturi pentru a cumpăra sisteme de arme americane.
Surse: Politico, The New York Times
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.