Lansarea a avut loc vineri dimineață (4.30, ora României), de la baza Boca Chica din Texas, iar desprinderea de prima treaptă (denumită Super Heavy) a decurs bine, modulul reușind apoi să se întoarcă la sol. Dar nava Starship, cu care Elon Musk vrea să ajungă mai întâi pe Lună, iar apoi pe Marte, a explodat în spațiu, resturile sale fiind atrase înapoi în atmosfera Pământului, unde au luat foc și s-au răspândit pe sute de kilometri, până în Florida și Bahamas. De altfel autoritățile americane care reglementează aviația au oprit toate decolările și aterizările de pe aeroporturile din Miami, Fort Lauderdale, Palm Beach și Orlando, pentru următoarele 14 ore, cel puțin.

Eșecul Space X vine la aproape două luni după ce cel de-al șaptelea zbor al companiei Starship s-a încheiat, de asemenea, cu explozia navei.

Transmisia live a SpaceX a arătat cum partea superioară a navei a intrat în rotație necontrolată în spațiu, în timp ce imaginile cu motoarele rachetei indicau că mai multe dintre ele s-au oprit. Centrul de control a confirmat la puțin timp după aceea că a pierdut contactul cu nava. Încă nu este clar dacă explozia a fost cauzată de sistemul automat al SpaceX, care se declanșează atunci când ceva nu merge bine. Comunicatul SpaceX arată doar că “în timpul ascensiunii, nava a suferit o dezasamblare rapidă neprogramată și contactul a fost pierdut. Echipa noastră a început imediat coordonarea cu oficialii de siguranță pentru a implementa răspunsuri de urgență preplanificate”.

Nava Starship are, cu tot cu boosterul “Super Heavy”, 123 de metri lungime, 9 metri în diametru și o greutate, la desprinderea de la sol (cu tot cu tancurile de combustibil), de cel puțin 160 de tone.

Sursa: SpaceX

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday