Scopul declarat al planului este de a proteja marile orașe din Ucraina și infrastructura critică a țării împotriva atacurilor rusești, fără a provoca neapărat un conflict mai larg cu Moscova. Experții militari europeni, care au elaborat acest plan în colaborare cu ucrainenii, spun că astfel s-ar crea o zonă de protecție aeriană condusă de Europa și operată separat de NATO. În trecut, au mai existat astfel de coaliții internaționale, precum cea împotriva ISIS, la care au participat mai multe state, însă fără conducerea unei instituții sau alianțe anume. Printre locațiile care ar primi protecție (verde pe hartă) se numără cele trei centrale nucleare ucrainene în funcțiune și orașele Odesa și Liov, dar nu și linia frontului sau estul țării, acestea urmând a fi apărate de forțele aeriene ucrainene.
Printre experții care au creat planul se numără Philip Breedlove, fost general al US Air Force și comandant suprem al NATO în Europa, și Sir Richard Shirreff, fost general al armatei britanice și adjunct al comandantului suprem al NATO la începutul deceniului trecut, foști membri ai forțelor aeriene britanice, precum și fostul președinte polonez Aleksander Kwaśniewski.
Variante ale planului au fost dezbătute încă de la începutul invaziei, în 2022, însă fără succes. Această nouă versiune, însă, a fost impulsionată de cearta din Biroul Oval dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, care a tras un semnal de alarmă în legătură cu necesitatea unor eforturi mai mari din partea statelor europene pentru sprijinirea și apărarea Ucrainei.
În cercurile politice occidentale, există îngrijorări că această desfășurare riscă să pună avioanele de luptă ale statelor membre NATO în conflict direct cu Rusia și că ar putea duce la o escaladare, în cazul în care un avion din ambele părți ar fi atacat sau doborât. Cu toate acestea, susținătorii proiectului susțin că riscul pentru piloții Sky Shield este scăzut, deoarece “Moscova nu a îndrăznit să își trimită avioanele de luptă dincolo de liniile de front existente de la începutul anului 2022”.
Rusia atacă în mod regulat Ucraina cu rachete și drone cu rază lungă de acțiune, iar cei care au elaborat planul argumentează că aceste “patrule aeriene” ar putea ajuta Kievul să le elimine. Totuși, cel mai probabil Rusia se opune unui astfel de plan, în cazul în care se va ajunge la un acord de pace.
Miercuri, Armata Ucraineană a declarat că 181 de drone și patru rachete au fost lansate de Rusia și, deși majoritatea dronelor au fost doborâte, o persoană a fost ucisă în orașul Odesa, iar infrastructura din regiune a fost vizată. Ucraina are mai puține rachete decât Rusia, dar a folosit încă de toamna trecută rachete ATACMS americane și Storm Shadow anglo-franceze pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.
Sursa: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.