Aceasta este cea de-a șasea reducere a dobânzilor de referință din iunie 2024 până în prezent, și a doua din acest an. “Politica monetară devine semnificativ mai puțin restrictivă, deoarece reducerile dobânzilor de referință fac ca noile împrumuturi să fie mai puțin costisitoare pentru întreprinderi și gospodării, iar creșterea împrumuturilor se intensifică”, potrivit unui comunicat BCE.  

În ceea ce privește inflația, rămâne accentuat fenomenul de creștere a tarifelor pentru servicii. Inflația ar putea crește și mai mult odată cu un război comercial între SUA și UE, având în vedere noile tarife impuse de Administrația Trump pentru importurile din Uniune, avertizează analiștii. 

O altă provocare este războiul din Ucraina, care determină UE să majoreze cheltuielile pentru apărare. Creșterea prețurilor la energie ca răspuns la incertitudinea din jurul negocierilor de pace pentru a pune capăt invaziei rusești din Ucraina ar putea da peste cap previziunile conform cărora inflația va reveni la ținta de 2% până în primul trimestru al anului 2026. De altfel, BCE se află sub presiune pentru a preveni o creștere abruptă a costurilor de împrumut ale guvernelor din Zona Euro, după ce Friedrich Merz a declarat că Germania va face “tot ce este necesar” pentru a se reînarma.

Banca și-a redus previziunile privind creșterea economiei și a majorat estimările privind inflația pentru acest an. Cu toate acestea, previziunile au fost făcute înainte ca Germania să-și anunțe planul de majorare a cheltuielilor pentru apărare și infrastructură. 

Surse alternative: Reuters, Euronews 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday