După anularea alegerilor prezidențiale, printr-o decizie a CCR din 6 decembrie 2024, Călin Georgescu a intentat mai multe acțiuni în justiție, inclusiv la CEDO și la Curtea Europeană de Justiție, toate respinse între timp. Decizia CEDO de astăzi este definitivă și a fost luată de către trei judecători.

Tot astăzi, Judecătoria Sectorului 1 a respins, definitiv, contestația lui Georgescu la măsura controlului judiciar, care i se aplică din 26 februarie.

Georgescu a fost inculpat într-un dosar pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale pe 26 februarie, zi în care a fost ridicat din trafic și dus la audieri, la Parchetul General. La momentul respectiv, cel care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, anulat de CCR, a fost plasat sub control judiciar.

În dimineața zilei respective, procurorii au efectuat percheziții la 27 de persoane acuzate de acțiuni împotriva ordinii constituționale și constituirea unei organizații cu caracter fascist, inclusiv la Horațiu Potra, care a fost colaborator apropiat al lui Georgescu încă dinaintea campaniei electorale de anul trecut.

La locuința lui Potra, procurorii au găsit un seif îngropat în podea, cu 1,5 milioane de dolari. El a fost acuzat de “acțiuni violente care să împiedice exercitarea puterii de stat”, ca urmare a unei înțelegeri cu Călin Georgescu și Eugen Sechila, audiat la rândul său. Pe numele lui Potra, a fost emis un mandat de arestare preventivă în lipsă.

Pe 27 februarie, Poliția Română a emis un comunicat prin care a informat că, în urma zecilor de percheziții, au fost ridicate 25 de kilograme de aur, peste 3,3 milioane de lei, mai multe sume mari de bani, în valută, dar și 50 de grenade, șapte pistoale și zeci de încărcătoare de arme.

În urmă cu două zile, Serviciul rus de Informații Externe a publicat un raport în care a susținut, fără a aduce dovezi, că procurorii români îl anchetează pe Călin Georgescu la cererea Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene. SVR pretinde că aceasta din urmă ar fi amenințat România cu blocarea accesului la fonduri europene, dacă Georgescu va candida la alegerile prezidențiale din luna mai. 

Ca reacție, Ministerul român de Externe a anunțat expulzarea atașatului militar al Rusiei , la ambasada de la București, dar și pe adjunctul acestuia. SRI a explicat, astăzi, că cei doi au desfășurat acțiuni de culegere de informații din domenii de interes strategic și au întreprins acțiuni de susținere a demersurilor anticonstituționale ale unei grupări formate din șase persoane,  care urmărește știrbirea  suveranității și independenței statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday