UPDATE, ora 11:45. Sebastien Lecornu, ministrul francez al Apărării, a declarat că Franța oferă informații Armatei Ucrainene, după ce SUA au întrerupt schimbul de informații, miercuri după-amiază. Informația a fost confirmată de directorul CIA.

Mai exact, Lecornu a transmis că Franța are “resurse de informații pe care le folosește pentru a-i ajuta pe ucraineni”. El a mai spus că situația ar putea fi mai complicată pentru Marea Britanie, care se află într-o comunitate de informații mai strânsă cu SUA, potrivit precizărilor citate de Reuters.

Ministrul a avut o remarcă și față de stocul de arme nucleare pe care-l deține Franța, despre care a spus doar că “este suficient”. Această ultimă explicație vine în contextul în care Emmanuel Macron a declarat, miercuri seară, că dorește lansarea unei dezbateri strategice despre extinderea protecției oferite de armamentul său nuclear către alte state aliate din Europa.

Știrea în formă inițială. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) arată, în analiza sa zilnică, faptul că decizia SUA de a opri fluxul de informații militare pentru Ucraina, forțând și Marea Britanie să facă același lucru, afectează în primul rând apărarea Ucrainei, nu numai capacitatea acesteia de a ataca ținte rusești. Pur și simplu, fără radarele de mare putere și sateliții aliați, Armata Ucraineană “nu mai vede” lansările de rachete rusești, nu mai poate determina în timp util traiectoria acestora și nu își mai poate apăra în mod eficient populația și teritoriul. Acest lucru “permite forțelor ruse să-și intensifice loviturile cu drone și rachete în spatele frontului, afectând milioane de civili ucraineni, dar și posibilitatea Ucrainei de a-și construi propria bază industrială de apărare”.

ISW observă că, în timp ce “Administrația Trump a exercitat presiuni considerabile asupra Ucrainei, ai cărei lideri continuă să ofere concesii și să își declare public interesul de a pune capăt războiului, aceste politici subminează chiar pârghia de care au nevoie Statele Unite pentru a-l determina pe Vladimir Putin să accepte orice acord de pace care ar fi în interesul Statelor Unite, al Ucrainei și al Europei. Oficialii de la Kremlin și-au anunțat intenția de a profita de suspendarea ajutorului militar al SUA pentru a obține câștiguri suplimentare pe câmpul de luptă. (…) Președintele rus, Vladimir Putin, nu a oferit concesii semnificative și continuă să repete cereri maximale care ar duce la capitularea Ucrainei și retragerea NATO din Europa de Est”, mai arată ISW.

Deciziile administrației americane se suprapun, într-un mod destul de ciudat, cu o evoluție a frontului mai degrabă în avantajul ucrainenilor. Epuizați de ofensiva de durată din Donbas, rușii se confruntă acum cu acțiuni de contraofensivă ucraineană, atât pe direcția Torețk, cât și la Pokrovsk.

Sursa: ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday