Potrivit investigației realizate de Organized Crime and Corruption Reporting Project, în colaborare cu The Guardian și alte agenții de presă internaționale, gruparea a înșelat mii de persoane interesate de investiții, din Europa și Canada.
Păgubiții au fost atrași prin reclame false postate pe Facebook și Google, care foloseau videoclipuri deepfake (generate cu inteligența artificială) și articole false în care era folosită imaginea unor oameni celebri precum miliardarul Elon Musk, expertul financiar Martin Lewis, gazda de radio Zoe Ball și prezentatorul Ben Fogle.
“Skamerii”, după cum se numeau de unii singuri, operau în trei sedii din capitala Georgiei, Tbilisi, și aveau 85 de membri, toți operatori la call center. Aceștia colaborau cu persoane ce promovau reclamele înșelătoare și colectau datele de contact ale utilizatorilor, pe care le vindeau apoi rețelei.
Frauda a fost descoperită în urma unei scurgeri de date, ce a constat în peste un milion de înregistrări audio, în care escrocii puteau fi auziți în timp ce încercau să preseze victimele să transfere bani în conturi bancare digitale deținute de rețea. Au fost dezvăluite inclusiv identitățile a mii de persoane, din Europa și Canada, alături de detalii despre averile dobândite fictiv.
În documente, Revolut a fost cel mai des menționată, cu 119 clienți dintr-un total de 403 victime britanice. Alte bănci implicate au fost Kroo, cu 50 de victime, și Chase, parte a gigantului financiar JP Morgan, care a fost asociată cu 14 cazuri.
Revolut, Kroo și Chase au transmis că iau în serios problema fraudei și că alocă resurse semnificative pentru a combate înșelătoriile. Un purtător de cuvânt al Revolut a subliniat că “60% dintre cazurile raportate de fraudă în 2023 au avut originea pe platformele Meta, precum Facebook și WhatsApp”. La rândul său, Meta a susținut că interzice anunțurile frauduloase și că a creat un program pentru a combate escrocheriile prin colaborarea cu băncile, în timp ce Google a transmis că protejează utilizatorii prin politici stricte, dar a recunoscut că escrocheriile devin tot mai sofisticate.
Începând din mai 2022, rețeaua a păcălit aproximativ șase mii de oameni din întreaga lume.
Sursă alternativă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.