UPDATE, ora 17:15: Prim-ministrul Marcel Ciolacu a reacționat la raportul Serviciului rus de Informații Externe (SVR), care susține, fără dovezi, că UE, prin Ursula von der Leyen, a cerut deschiderea de anchete pe numele lui Călin Georgescu.
Premierul Ciolacu a catalogat ca “de netolerat” luarea de poziție a unui serviciu secret rusesc față de deciziile autorităților din România: “Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii și pe cine nu. Rusia nu poate fi un model de bune practici de democrație. Rusia este o țară în care opozanții politici sunt torturați, aruncați în închisori sau omorâți. Pe scurt: în Rusia, drepturile omului și democrația sunt o glumă proastă!”
Ciolacu a conchis că, “dincolo de retorica politică, românii au ocazia să înțeleagă în mod direct cine sunt forțele care încearcă să submineze parcursul european și euro-atlantic al României”.
Totodată, și Ministerul român de Externe a catalogat afirmațiile SVR drept “ridicole și complet neavenite”. Într-un comunicat de presă, MAE subliniază că acestea “fac parte din seria de acțiuni hibride desfăşurate de Federația Rusă pentru a submina democrația în România. Ansamblul acestor activități care includ mesaje publice, campanii de influenţă şi interferență cu procese democratice este menit să scadă încrederea în autorități si să critice apartenenţa României la UE şi NATO”.
Totodată, ministerul atrage atenția că acesta este un efort al Rusiei și pentru “a construi un narativ adresat propriului public, în condițiile în care Rusia nu are un spațiu de dezbatere liber sau alegeri libere. Acolo, orice opoziție este încarcerată sau asasinată”.
Știrea în formă inițială. Serviciul rus de Informații Externe pretinde, fără dovezi, că anchetele autorităților române pe numele lui Călin Georgescu ar fi fost deschise la cererea Uniunii Europene, care ar fi amenințat România cu restricționarea accesului la fondurile europene, dacă lui Georgescu i se va permite să candideze la alegerile din mai.
Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR) a publicat un raport, preluat de agenția de presă de stat TASS, în care acuză Uniunea Europeană că “se află în mod evident în spatele deciziei de a-i aduce acuzații lui Călin Georgescu”, cel care a câștigat primul tur (anulat) al alegerilor prezidențiale din toamnă: “Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a jucat un rol-cheie în anularea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România, a cerut autorităților de la București să îi interzică lui Georgescu să participe la scrutinul din luna mai. Ea a avertizat că dacă acest reprezentant al <<forțelor nesistemice>> își continuă campania electorală, Uniunea Europeană va restricționa accesul României la fondurile sale”.
“Conform datelor disponibile, birocrația europeană a declarat război liderilor nesistemici, care îl susțin în mod deschis pe președintele american Donald Trump și care refuză să urmeze instrucțiunile elitelor liberale conducătoare ale UE”, se arată în documentul publicat de SVR. Serviciul rus mai susține că Bruxelles-ul ar fi extrem de îngrijorat că Trump ar putea slăbi “suprastructura globalistă europeană”, apelând la șefii de guvern din Ungaria și Slovacia, dar și la Călin Georgescu.
Săptămâna trecută, Georgescu a fost ridicat din trafic și dus la Parchetul General, pentru audieri. Câteva ore mai târziu, instituția a anunțat punerea în mișcare a acțiunii penale față de Georgescu, care a fost inculpat pentru instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale din toamna lui 2024, inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist și promovarea persoanelor vinovate de crime de război și genocid sau ideilor și doctrinelor fasciste, legionare sau xenofobe.
Tot săptămâna trecută, Parchetul a informat că într-unul din dosarele care-l vizează pe Georgescu, este implicat și un magistrat. Astăzi, procurorul general, Alex Florența, a explicat că nu poate spune cine este magistratul, dar că este încă în activitate și că i-a acordat lui Georgescu sprijin “încă din perioada anterioară ciclului electoral și a continuat până în prezent”, conform declarațiilor citate de Agerpres.
Florența a mai precizat că Georgescu este vizat de suspiciuni și în dosarul în care a fost emis mandat de arestare în lipsă pentru Horațiu Potra, liderul unui grup de mercenari. Procurorii au făcut, săptămâna trecută, percheziții la locuința acestuia și la alte peste 20 de persoane acuzate de acțiuni împotriva ordinii constituționale și constituirea unei organizații cu caracter fascist. În urma descinderilor, au fost confiscate 3,3 milioane de dolari, 25 de kilograme de aur, alte sume de bani în valută, dar și zeci de arme și grenade.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.