Întâlnirea dezastruoasă a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de vineri la Casa Albă a lăsat Germania într-o stare de șoc și a marcat o schimbare a peisajului din Europa. Liderii europeni încearcă să găsească soliții pentru a sprijini în continuare Ucraina, în cazul în care SUA își reduc sau chiar opresc ajutorul militar. Deutsche Welle scrie, într-o analiză, că Germania își analizează parteneriatul cu SUA, deoarece nu se mai poate baza pe America, iar partidele principale care vor forma o coaliție de guvernare, CDU și SPD, vor, în primul rând, să crească investițiile în domeniul Apărării. 

Atmosfera politică actuală din Germania este însă caracterizată de neîncredere, iar după cearta din Biroul Oval, adoptarea unei poziții mai clare, în special față de SUA și Rusia, dar și consolidarea armatei, sunt cei mai importanți pași. “Trebuie să ne dăm seama că cel mai important aliat al nostru [SUA] nu mai acționează ca un aliat, ci devine un risc de securitate pentru Europa”, a declarat Claudia Major de la Institutul German pentru Securitate și Afaceri Internaționale. 

După alegerile recente, Germania se pregătește pentru formarea unui nou guvern, care va fi condus, cel mai probabil, de Friedrich Merz, liderul partidului Uniunea Creștin-Democrate (CDU). Olaf Scholz, cancelarul în exercițiu, va rămâne în funcție până la alegerea unui succesor, însă, în această perioadă de tranziție, el trebuie să se abțină de la decizii și declarații politice importante. Totuși, notează DW, situația actuală și tensionată dintre Ucraina, Rusia și SUA, este un subiect de importanță majoră.

Reducerea dependenței de SUA înseamnă, în primă fază, abordarea unor subiecte care nu sunt discutate în mod normal, cum ar fi investițiile uriașe în armament, necesare pentru ca Germania să se poată apăra. Și, alături de partenerii europeni, ea trebuie să continue să sprijine Ucraina, ceea ce va fi semnificativ mai dificil fără SUA. În presa internațională deja circulă informații că Donald Trump “a pus o pauză” ajutorului acordat Ucrainei, iar acest lucru este de așteptat să fie anunțat chiar în această seară, când președintele american se va adresa Congresului.

În ceea ce privește Germania, sume de până la 400 de miliarde de euro, necesare achiziționării de armament, au fost menționate în aceste discuții. Acești bani vor trebui împrumutați. Însă, pentru ca acest “fond special de Apărare” să fie creat, este nevoie de o majoritate parlamentară de două treimi, care în prezent nu există, deoarece partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut 151 de locuri din cele 630 din Bundestag, în timp ce CDU și SPD au 208 și, respectiv, 121 de locuri.

Până la Paște, Friedrich Merz intenționează să formeze un nou guvern alături de CSU, și SPD. Dar mai întâi Merz trebuie să continue negocierile cu SPD cu privire la o posibilă coaliție de guvernare, motiv pentru care, miercuri, cancelarul Olaf Scholz îl va invita pe posibilul său succesor, Friedrich Merz, să discute despre următorii pași. 

“În viitorul apropiat, SUA nu vor fi un partener de încredere pentru Europa în ceea ce privește valorile și interesele. Dar, în unele cazuri, vor avea cu siguranță mai multe interese în comun cu noi decât cu alte țări” explică un politolog. În acest context, Lars Klingbeil, liderul Partidului Social Democrat (SPD) și posibil următorul ministrul de Externe, a declarat că partenerii pe care Germania trebuie să se bazeze sunt Franța și Polonia, pentru a creea stabilitate în Europa”.

Analiza completă la Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday