Eșecurile globale privind criza în creștere a obezității din ultimele trei decenii au dus la o creștere uluitoare a numărului persoanelor afectate de supraponderabilitate, potrivit unui studiu de prognoză publicat în revista științifică The Lancet. În prezent, există 2,11 miliarde de adulți cu vârsta de peste 25 de ani și 493 de milioane de copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 5 și 24 de ani care sunt supraponderali sau obezi, față de 731 de milioane, respectiv 198 de milioane în 1990.

Cercetătorii au estimat astfel că mai mult de jumătate dintre cei cu vârsta de 25 de ani sau peste din întreaga lume (3,8 miliarde) și aproximativ o treime din toți copiii și tinerii (746 milioane) vor fi obezi până la jumătatea secolului. Cercetarea prezice o creștere deosebit de alarmantă – de peste 120% – a obezității în rândul copiilor și al tinerilor, care va atinge 360 ​​de milioane până în 2050.

Cercetătorii au avertizat că copiii de pretutindeni se îngrașă mai repede decât generațiile anterioare, iar obezitatea apare mai devreme, crescând riscul de diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli de inimă și cancer care apar la o vârstă mai fragedă. De exemplu, în țările cu venituri mari, aproximativ 7% dintre bărbații născuți în anii ’60 erau obezi până la vârsta de 25 de ani. Dar aceasta a crescut la 16% pentru bărbații născuți în anii ’90 și se estimează că va ajunge la 25% pentru bărbații născuți în 2015. De asemenea, mai mult de jumătate dintre adulții supraponderali sau obezi trăiesc în doar opt țări: China (402 milioane), India (180 milioane), SUA (172 milioane), Brazilia (88 milioane), Rusia (71 milioane), Mexic (58 milioane) și Indonezia (52 milioane).

Un alt studiu publicat luni de Federația Mondială a Obezității a avertizat în special asupra impactului obezității în țările mai sărace. Johanna Ralston, directorul executiv al Forumului Mondial pentru Obezitate, a declarat: “Obezitatea are efecte semnificative asupra sănătății, economiei și societății, care probabil vor fi mai dificil de abordat pentru țările cu resurse reduse”.

În ciuda consecințelor bine documentate ale obezității în copilărie și adolescență și a riscurilor viitoare de exces de masă corporală asupra bolilor netransmisibile la vârsta adultă, acțiunea globală coordonată asupra excesului de masă corporală la începutul vieții este încă insuficientă“, se arată în studiu. “Epidemia globală fără precedent de exces de greutate și obezitate este o tragedie profundă și un eșec monumental al societății”, a spus și Emmanuela Gakidou, autorul principal al cercetării.

Sursă alternativă: The Guardian

Foto: Mfmegevand | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday