Ursula von der Leyen a precizat că un astfel de plan este necesar întrucât “ne aflăm într-o eră a reînarmării”. În acest context, a spus că a scris o scrisoare liderilor statelor europene înaintea consiliului de joi și a schițat planul în cinci puncte. “Acest set de propuneri se concentrează asupra pârghiilor pe care le putem folosi pentru a ajuta statele și pentru a crește cheltuielile pentru apărare acum și pe termen lung”, a precizat von der Leyen. În total, planul pune la dispoziția statelor UE 800 de miliarde de euro, ce pot fi investiți în proiecte de apărare.

Prima propunere din plan face referire la folosirea finanțărilor publice, din bugetele naționale ale statelor membre: “Vom propune să activăm clauza națională prin care statele își vor putea cheltui fondurile destinate apărării fără să acceseze procedura de deficit excesiv”. Astfel, dacă statele membre măresc cheltuielile pentru apărare cu 1,5% din PIB, acești bani (un total de aproximativ 650 de miliarde de euro în patru ani) nu ar fi calculați la deficit, permițând guvernelor să cheltuie mai mult fără a risca sancțiuni.

A doua propunere va fi crearea unui nou dispozitiv de împrumut pentru investiții de apărare. “Vorbim de domenii precum apărare antirachetă, sisteme de rachete, drone și sisteme antidronă, dar și pentru apărarea de atacuri cibernetice. Cu aceste echipamente, statele membre pot spori sprijinul pentru Ucraina. Asta va reduce costurile și fragmentarea, sporind totodată industria de apărare”. Noul instrument va permite statelor membre să acceseze împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru investiții în apărare, conform președintei Comisiei Europene.

“Al treilea punct e să folosim puterea bugetului UE, pentru a direcționa mai multe fonduri europene în investiții care au legătură cu înarmarea”, a mai spus șefa Comisiei Europene, care a precizat că statele europene care aleg să redistribuie astfel fondurile europene vor primi stimulente financiare suplimentare. Celelalte două propuneri fac referire la mediul de afaceri, urmărind introducerea unor stimulente fiscale sau crearea unor noi mecanisme de finanțare pentru companiile din industria de apărare, prin Uniunea de Economii și Investiții și prin Banca Europeană de Investiții (BEI). În mod tradițional, BEI nu finanțează proiecte militare, dar acest punct sugerează o schimbare de abordare pentru a susține industria de apărare.

Surse: Sky News, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday