Este finalul spațiului nord-american de liberă a circulație a mărfurilor (NAFTA), un tratat care este în vigoare de 30 de ani, renegociat și semnat chiar de Trump în primul său mandat, și care afectează afaceri de 2.200 de miliarde de dolari pe an.
Noile taxe vamale, de 25%, impuse de Donald Trump pentru importurile din Mexic și Canada au intrat în vigoare marți, la prima oră, odată cu o dublare a taxelor la mărfurile chinezești (la 20%). Mexic, Canada și China sunt cei mai mari trei parteneri comerciali ai SUA.
China a răspuns imediat, anunțând tarife suplimentare de 10%-15% pentru anumite importuri din SUA, în special la carne, cereale, bumbac, fructe, legume și produse lactate. Deja SUA pierduseră parțial piața chineză, în favoarea Braziliei, după tarifele impuse de Trump în primul său mandat.
La rândul său, premierul canadian, Justin Trudeau, a declarat că țara sa va răspunde imediat cu tarife de 25% la importurile din SUA de bere, vin, bourbon, electrocasnice și suc de portocale, mărfuri care, în total, fac vânzări anuale de 20 de miliarde de dolari în Canada. De asemenea, guvernatorul provinciei canadiene Ontario a declarat pentru NBC că este gata să întrerupă livrările de nichel și energie electrică către SUA.
Reuters notează că efectul creșterii tarifelor pentru importurile din China ar putea afecta prețurile din SUA ale mai multor bunuri de larg consum, precum smartphone-uri, laptop-uri, console de jocuri video, ceasuri inteligente și alte dispozitive electronice. Dar, mai notează agenția, “tarifele de import pentru produsele mexicane și canadiene ar putea avea repercusiuni mult mai profunde pentru o economie nord-americană extrem de integrată, care depinde de transporturile transfrontaliere pentru a construi mașini și utilaje, inclusiv energetice sau pentru procesarea mărfurilor agricole”.
Chiar înainte de intrarea în vigoare a noilor taxe, statistica oficială a SUA a arătat că prețurile la poarta fabricii au crescut la un maxim al ultimilor trei ani.
Donald Trump a vorbit frecvent de aplicarea unor “tarife reciproce” pentru țările europene, iar o decizie în acest sens ar putea afecta puternic Uniunea Europeană.
Sursa: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.