Summitul extraordinar de la Londra a avut nu doar o încărcătură simbolică, dar și o latură practică. Din perspectiva simbolică, liderii europeni au avut o nouă ocazie de a-și arăta unitatea și sprijinul pentru Ucraina, mai ales după altercația lui Trump cu Zelenski, la Casa Albă, Summitul a fost un semnal că Europa și NATO rămân alături de ucraineni, în ciuda incertitudinii cu privire la poziția SUA față de război.

Demersul Europei de a rezolva “golul diplomatic” oferă speranță, în special dacă va culmina într-un plan de pace bine elaborat, care să fie prezentat și Statelor Unite, arată Sky News într-o amplă analiză dedicată evenimentului de duminică.

În privința părții practice, aliații Ucrainei din Europa și din NATO s-au angajat să-și majoreze alocările din PIB pentru apărare și să-și sporească măsurile de apărare a frontierelor. În ciuda declarațiilor lui Keir Starmer, prim-ministrul britanic, europenii nu sunt siguri că se pot baza pe SUA, după acțiunile și declarațiile lui Trump și a altor oficiali ai administrației sale.

Președinta Comisiei Europene a anunțat, duminică, faptul că UE va anunța un plan de creștere a cheltuielilor pentru apărare și a punctat nevoia statelor membre pentru mai mult spațiu fiscal, cu referire la regulamentul fiscal al blocului comunitar.

După zeci de ani în care Europa s-a bazat pe SUA pentru apărare și securitate, liderii de pe continent și-au dat seama că trăiesc alte vremuri, scrie Sky News. Starmer, Macron și Meloni s-au poziționat în centrul efortului european, ei acționând și ca punte de legătură cu Casa Albă: ”Speranța este că angajamentul din partea aliaților europeni va fi suficient pentru ca SUA să ofere o soluție de ultimă instanță, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin decide să încalce termenii oricărui acord. Aceasta ar implica schimburi de informații și acoperire aeriană, dar nu și intervenții la sol”.

În această perioadă, unii oficiali americani fac presiuni asupra președintelui ucrainean, sugerând că acesta ar trebui să demisioneze, după întâlnirea dezastruoasă cu Donald Trump, chiar în Biroul Oval. Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, pune la îndoială dacă președintele ucrainean își “dorește cu adevărat să pună capăt războiului”, susținând, totodată, că “avem nevoie de un lider care să poată colabora cu noi, eventual și cu rușii, ca să pună capăt acestui război.”

Această poziționare evidențiază o ruptură a alianței țărilor occidentale, întrucât liderii europeni par că îl susțin pe Zelenski mai tare ca niciodată, scrie și CNN într-o analiză după summitul de la Londra: “Imaginea Europei intervenind în impasul lăsat de prima încercare a lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina ar putea reprezenta speranța că ar putea ieși ceva bun din dezastrul vizitei lui Zelenski. Asta dacă continentul poate, așa cum a promis duminică, să elaboreze un plan de pace pe care să îl prezinte președintelui american”.

Totuși, altercația a adâncit și diviziunile în rândul republicanilor și a diminuat perspectivele ca Congresul să aprobe orice ajutor suplimentar pentru Armata Ucraineană. De exemplu, senatoarea Lisa Murkowski și-a exprimat îngrijorările față de această posibilitate și califică acest lucru ca o trădare a aliaților SUA și ca o apropiere de Vladimir Putin. Acest sentiment este unul pe care mai mulți republicani îl împărtășesc. În schimb, sunt și alții care l-au criticat pe Zelenski, după altercația acestuia cu Trump, de vineri. Influentul senator Lindsey Graham i-a cerut președintelui ucrainean să își schimbe tonul sau să-și dea demisia, acudânzu-l de lipsă de respect.

Schimbarea de atitudine a SUA față de războiul din Ucraina, văzută și ca o întruchipare a politicii “America First”, a reprezentat o victorie pentru susținătorii președintelui american: Tulsi Gabbard, directorul agenției naționale de Informații, afirmă că cei care l-au susținut pe Zelenski, după cearta de la Casa Albă, “nu sunt devotați cauzei și valorilor libertății” și nu cred în pace, și Elon Musk, care susține extremiștii de dreapta din Europa. 

Surse: Sky News, CNN, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday