“Dacă voi fi înlocuit, având în vedere contextul actual, având în vedere sprijinul pe care îl am, înlocuirea mea nu va fi simplă. Nu este suficient doar să se organizeze alegeri. Trebuie, de asemenea, să nu fiu lăsat să candidez, iar acest lucru va fi un pic mai dificil. Se pare că va trebui să negociați cu mine”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenski a subliniat, însă, că ar fi dispus să renunțe la funcție dacă Ucraina devine membru NATO, deoarece, astfel, “și-ar îndeplini misiunea”. Nu este prima dată când președintele spune că este dispus să demisioneze cu această condiție. În urmă cu o săptămână, la o conferință de presă, el a declarat că pot renunța la funcție și în schimbul aderării la NATO, dacă există astfel de cerințe. Aș lua decizia imediat”. 

Aceste declarații au fost făcute în contextul presiunii recente a republicanilor. Multe voci americane din administrația Trump, inclusiv președintele, au cerut demisia lui Zelenski și au pus sub semnul întrebării legitimitatea acestuia ca președinte, iar după incidentul de la Casa Albă de vineri, relațiile dintre SUA și Ucraina au devenit mai tensionate. În timp ce liderii europeni s-au mobilizat în jurul Ucrainei, mulți oficiali republicani au început să se întrebe dacă SUA pot ajunge la o înțelegere cu Rusia, pentru obținerea păcii, atât timp cât Zelenski rămâne în funcție.

Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, a declarat că “avem nevoie de un lider care să poată colabora cu noi, eventual și cu rușii, ca să pună capăt acestui război. Și dacă devine evident că motivațiile personale sau politice ale președintelui Zelenski sunt divergente față de încetarea luptelor, atunci cred că avem o problemă reală”. De asemenea, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, l-a susținut pe Waltz, avertizând că Zelenski ar trebui “fie să își vină în fire și să se întoarcă la masa negocierilor în semn de recunoștință, fie altcineva să conducă țara”. După ședința de vineri din Biroul Oval, senatorul republican Lindsey Graham, care a fost un susținător al lui Zelenski, s-a poziționat alături de Donald Trump: “Nu știu dacă vom mai putea face vreodată afaceri cu Zelenski”.

Amintim că mandatul lui Volodimir Zelenski a expirat anul trecut, însă legea marțială instituită în Ucraina înseamnă că nu pot fi organizate alegeri prezidențiale. 

Sursă: France24

Foto: Dmytro Larin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday