Ideea unei încetări parțiale a ostilităților îi aparține lui Emmanuel Macron, potrivit Le Figaro, în timp ce prim-ministrul britanic, Keir Starmer s-a abținut să-l comenteze. A confirmat că există un plan, discutat atât cu Macron și cu Zelenski, cât și cu Donald Trump. De altfel, președintele francez a vorbit și el cu Trump “de trei ori, în ultimele trei zile”, potrivit aceleiași surse.
Macron a mai spus că un armistițiu inițial, între Rusia și Ucraina, “în aer, pe mare și pe infrastructura energetică”, ar avea și avantajul de a verifica, timp de o lună, și intențiile reale ale Rusiei. Ar fi și mai ușor de respectat și de supravegheat decât o încetare a focului la sol, pentru că linia frontului are peste o mie de kilometri.
Deși guvernul de la Londra nu a intrat în astfel de detalii, declarația lui Keir Starmer, la finalul summitului de securitate de duminică a fost una tranșantă – Marea Britanie va trimite trupe și aeronave, în cazul în care ar fi convenită o încetare a focului.
O a doua parte cheie a planului european ar presupune semnarea acordului privind mineralele Ucrainei, între Volodimir Zelenski și Donald Trump.
Urmează apoi formarea coaliției “celor dispuși să trimită trupe”, o denumire aleasă, deloc întâmplător, la fel cum SUA au numit coaliția țărilor care au trimis în Irak trupe de menținere a păcii, la cererea sa, în urmă cu 20 de ani.
Potrivit FT, Starmer și Macron conduc încercările europene de a-l convinge pe Trump să ofere o garanție de securitate a SUA oricărei forțe de stabilizare a păcii care ar merge în Ucraina, dar până acum nu au avut succes.
Prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni, care are relații strânse cu Trump, este văzută în capitalele europene ca un alt jucător cheie.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.