Liesyl Franz, adjunct al secretarului adjunct pentru securitate cibernetică internațională în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a declarat în timpul unui discurs, de la un forum al Organizației Națiunilor Unite (ONU), că americanii sunt îngrijorați de amenințările cibernetice provenind de la anumite state, însă a menționat doar China și Iranul, fără să vorbească și despre Rusia. Mai mult, Franz nu a făcut nicio referire legată de grupul de ransomware LockBit, cu sediul în Rusia, despre care SUA a afirmat anterior că este cea mai prolifică grupare de acest fel, la nivel global.
Este o schimbare semnificativă, aparent o decizie politică ce vine în ciuda tuturor evaluărilor făcute de serviciile de informații americane, care consideră Rusia un adversar cibernetic major, potrivit The Guardian. Totodată, experții au avertizat că această schimbare de politică ar putea face SUA mai vulnerabilă la atacuri cibernetice din partea hackerilor ruși.
O sursă familiarizată cu subiectul a declarat, sub protecția anonimatului, pentru The Guardian că analiștii agenției americane de securitate cibernetică au fost instruiți să nu mai urmărească amenințările din partea Rusiei, chiar dacă anterior era considerată o prioritate majoră. De asemenea, persoana a declarat că munca care se făcea “în legătură cu Rusia” a fost de fapt “anulată”. “Rusia şi China sunt cei mai mari adversari ai noştri. Cu toate reducerile care se fac la diferite agenţii, o mulţime de membri ai personalului de securitate cibernetică au fost concediaţi. Sistemele noastre nu vor fi protejate, iar adversarii noştri ştiu acest lucru. Oamenii spun că Rusia câştigă. Putin acționează din interior acum”, a mai declarat sursa.
În contrast, aliații SUA, precum UE și Marea Britanie au atras atenția asupra amenințărilor cibernetice din partea Rusiei. Marea Britanie a evidențiat utilizarea de către Rusia a atacurilor cibernetice ofensive împotriva Ucrainei, în paralel cu invazia ilegală.
Anterior, The New York Times a relatat că Administrația Trump a redistribuit funcționari din Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi Securitatea Infrastructurii (CISA), care se ocupau de protejarea alegerilor împotriva atacurilor cibernetice și a altor tentative de perturbare a votului. Cu toate acestea, schimbarea nu este neapărat o surpriză, având în vedere că administrația SUA a precizat că vrea să repare relația cu Rusia.
Sursă: The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.