Ilie Bolojan a susținut prima conferință de presă de la Palatul Cotroceni, la două săptămâni de la preluarea mandatului de președinte interimar. Bolojan a spus că, după consultările cu partidele parlamentare, s-a conturat o majoritate care ”susține, atât din partea României, cât și din partea Europei, acordarea unui sprijin financiar și militar pentru Ucraina”.
Referitor la anularea turul doi al alegerilor prezidențiale, Ilie Bolojan a spus că decizia s-a luat în cadrul constituțional, dar că a solicitat tuturor instituțiilor statului să informeze despre eventuale alte informații pe care le au. ”Am citit întreg procesul verbal al CSAT, ca să înțeleg lucrurile, și am semnat o solicitare către toate instituțiile să ne informeze cu privire la datele suplimentare pe care le au, dacă au mai venit anumite chestiuni. Înțeleg că a venit doar o înștiințare de la Ministerul Public, că sunt dosare în lucru. Așteptăm și celelalte informații. Dacă vor fi elemente de natură publică, nu văd de ce nu le-am face publice. Problema de fond este că Curtea Constituțională a anulat alegerile. Această anulare s-a făcut într-un cadru constituțional, Curtea a respectat dreptul constituțional și s-a făcut pe baza datelor venit din CSAT, care, constatând aspecte legate de siguranța națională, a informat CCR și aceasta, veghind la protejarea alegerilor, a luat decizia. Acest lucru este un fapt împlinit care trebuie respectat. Eu personal nu mi-am dorit această situație. Trebuie să vedem cum organizăm alegerile prezidentiale viitoare, ca astfel de situații să nu mai apară”, a mai spus Bolojan.
Principalele declarații:
- Este o conferință pe care am considerat că trebuie să o organizăm. Se împlinesc două săptămâni de când exercit această funcție. Acum două săptămâni am preluat această responsabilitate și am venit cu câteva idei, să lucrăm pentru România, țara noastră, în această perioadă, să păstrăm o neutralitate politică și să îi respectăm pe români.
- Dacă în cele trei luni de interimat nu vom putea să facem bine pentru țara noastră, măcar să nu facem rău. Aceasta este ideea principală și asta am încercat.
- Un subiect important de politică externă și de securitate au fost negocierile pentru Ucraina. Așa cum știți, SUA au făcut o pivotare pentru a relua dialogul diplomatic cu Rusia, iar în cadrul acestui dialog au început și discuțiile legate de Ucraina.
- Cu toții suntem de acord că acesta este un prim pas pentru o încetare a focului, dar mai ales pentru o pace durabilă, pe care ne-o dorim cu toții.
- În această perioadă, legat de aceste negocieri, am susținut câteva chestiuni: faptul că o încetare a focului, care nu este urmată de un acord de pace care să ofere garanții de stabilitate și de securitate Ucrainei poate fi doar un intermezzo pentru un nou început al conflictului. Dacă s-ar menține această agresivitate a Rusiei, Ucraina poate să fie doar prima victimă. Cred că pentru noi susținerea unei stabilității, atât pentru a proteja Republica Moldova și România, este o chestiune importantă.
- Am susținut că prezența la aceste negocieri a reprezenanților Ucrainei este un lucru necesar. Am susținut că prezența reprezentanților Europeni este un lucru bun și necesar, atât datorită contribuțiilor pe care țările europene le-au avut la apărarea Ucrainei.
- În ceea ce privește susținerea pentru Ucraina în consultările care au avut loc, mi-am exprimat, de principiu, disponibilitatea țării noastre de a susține în continuare această țară, pentru că nu este doar o susținere a victimei în fața agresorului, ceea ce este o chestiune de principiu, ci și pentru că este o susținere pentru securitatea țării noastre. Ucraina poate fi doar prima victimă.
- Avem o unanimitate – toți ne dorim încetarea conflictului, pace la graniță și există o majoritate parlamentară care susține atât din partea României, dar și din a Europei, acordarea unui sprijin financiar, militar, pentru Ucraina, așa cum se va decide, foarte probabil, săptămâna viitoare. Există o majoritate care susține ca un reprezentant al Europei să participe la aceste negocieri, credem că este un lucru bun. Acestea au fost direcțiile principale în ceea ce privește războiul.
- A doua chestiune importantă de politică externă a fost dialogul dintre SUA și Europa. Noi ne-am dezvoltat în acești ani ca țară, pentru că, din punct de vedere extern, s-au respectat două condiții: am fost o țară sigură, acest lucru asigurat de scutul NATO – unde rolul SUA nu poate fi substituit, un rol strategic, și ne-am dezvoltat datorită apartenenței Europene.
- Fața multor localități, infrastructura s-a schimbat, datorită fondurilor europene. Pentru noi, menținerea acestei situații este o chestiune strategică, și din acest punct de vedere, indiferent de suișul sau coborâșurile acestui dialog, credem că în continuare lucrurile se vor stabiliza. Suntem convinși că NATO va rămâne un scut important de protecție, nu doar în Europa, dar și în alte părți ale lumii, iar SUA sunt un garant al acestei stabilități.
- Având în vedere acest dialog, am acceptat și în discuțiile cu celelate țări europene, ca ele să își asume un rol mai important în menținerea păcii pe continent. Ascest lucru înseamnă o creștere a cheltuielilor de apărare. Pe bună dreptate, a apărut discuția că contribuția unor țări europene, în principal, este mult prea mică față de protecția pe care o au. Așa cum știți, România a avut o creștere a bugetului apărării, în 2023, am fost sub 1,5% din PIB, în 2024, am ajuns la peste 2.2%. Deci există un acord între forțele politice pentru a susține această majorare a cheltuielilor de apărare și există acest acord în aproape toate țările din UE.
- Urmărim, împreună cu MApN, împreună cu guvernul, ca o parte din aceste cheltuieli suplimentare, dacă pot fi îndreptate pe partea de infrastructură militară conectivă, pentru că nu doar rezolvă tranzitarea unor regiuni, ci susțin și activitatea economică. Vom susține dezvoltarea industriei naționale de apărare, aici e un spațiu bun să ne mișcăm, inclusiv prin preluarea de către MApN a unor entități subordonate, astăzi, Ministerului Economie.
- Există un acord prealabil pentru achiziții integrate cu celelalte țări europene, în așa fel încât partea de responsabilitate a țărilor europene să crească, în structura de cheltuieli a NATO, pentru a păstra stabilitatea și a exista o asumare mai mare de răspundere.
- Aceste vor fi liniile principale pe care în zilele următoare le voi susține în întâlnirile de zilele următoare, în numele țării noastre. Există o susținere parlamentară, pentru că toate aceste lucruri vor trebui să aibă o aprobare în parlament, sub o formă sau alta, nu doar în aceste trei luni de interimat, ci și în perioada următoare. Chiar dacă este o situație de interimat, poziția și credibilitatea noastră țin de garanția că există intenții stabile, susținere, în așa fel încât să fim o țară predictibilă și respectată.
- Un lucru important pentru a ne putea poziționa corect, în perioada următoare, este și ceea ce se întâmplă în plan intern – este foarte important să avem o stabilitate politică și guvernamentală. Nu este vorba de a susține un guvern sau altul, o persoană sau alta, ci este o problemă de a fi stabil într-o situație globală care dă semne de o anumită instabilitate. Cred că este o chestiune de responsabilitate, pentru a susține această situație. Am căutat să aliniez politica Administrației Prezidențiale cu cea a guvernului, a MApN, a MAE, să fim complementari, ca țara să acționeze unitar, nu pentru o persoană.
- Un alt lucru important – respectul pentru cetățeni și menținerea unei neutralității politice a acestei experiențe, cred că e nevoie de consultări frecvente cu partidele politice, pentru a avea poziții pe cât posibil comune. Sunt convins că există păreri divergente, dar atunci când este vorba de interesul național, putem să ne adunăm în jurul acestor misiuni importante pentru țara noastră.
- Prioritatea, în perioada următoare, este organizarea corectă a alegerilor prezidențiale. Asta creează premisele ca toate instituțiile statului să fie stabile. Voi face tot ce este posibil pentru ca aceste alegeri să fie organizare corect, transparent, în așa fel încât românii să își poată exprima votul și să aleagă președintele pe care și-l doresc.
- Vom fi transparenți față de dumneavoastră, față de cetățeni. Avem cereri de la dvs legate de asigurarea transparenței unor cheltuieli – lucrăm la acest lucru. Vom organiza aceste întâlniri periodice, colegii vă vor răspunde la întrebări și vom încerca să facem ca această instituție să devină mai transparentă din toate punctele de vedere.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.