OpenAI spune că testele cu GPT-4.5 au arătat o scădere a ratei fenomenului de “halucinație” (în care AI oferă informații false, inventate) la 37%, comparativ cu aproape 60% la predecesorul său model, GPT-4o. Compania a scris într-o postare că noul model are “cunoștințe mai largi și o înțelegere mai profundă a lumii, ceea ce duce la reducerea informațiilor false și la o mai mare fiabilitate într-o gamă largă de subiecte”. De asemenea, compania precizează că modelul este mai bun la recunoașterea tiparelor și la stabilirea conexiunilor, ceea ce îl face ideal pentru scris, programare și “rezolvarea problemelor practice”.
Modelul a fost antrenat “folosind noi tehnici de supraveghere combinate cu metode tradiționale precum reglarea fină supravegheată (SFT) și învățarea prin consolidare din feedback uman (RLHF), similare cu cele utilizate pentru GPT-4o.”
În prezent, OpenAI se concentrează pe modelele lingvistice mari și costisitoare, în ciuda apariției unora mai mici, mai ieftine, mai accesibile și foarte performante, precum R1 al startup-ului chinez DeepSeek. Astfel, lansarea GPT-4.5 vine pe fondul creșterii concurenței în domeniul inteligenței artificiale din ultima perioadă. Anthropic și-a dezvăluit luni modelul Claude 3.7 Sonnet, iar săptămâna trecută xAI, deținut de Elon Musk, a lansat Grok 3.
OpenAI încă analizează dacă va oferi acces gratuit la GPT-4.5, din cauza costului foarte mare pentru dezvoltarea și funcționarea modelului. Deocamdată el este disponibil celor care plătesc un abonament (de circa 200 de dolari pe lună), dar concurența tot mai mare a forțează compania să aibă în vedere și un acces gratuit, sau pentru un abonament mai ieftin. Totodată, chiar dacă clienții care plătesc pentru serviciu vor putea folosi modelul, compania menționează că accesul acestora ar putea fi revocat pe viitor, odată ce evaluează sustenabilitatea financiară al lui GPT-4.5.
Directorul executiv, Sam Altman, a declarat anterior că antrenarea GPT-4 a costat peste 100 de milioane de dolari și este de așteptat ca aceste sume să fie și mai mari, pe măsură ce dimensiunea și capacitățile modelelor se măresc.
Surse alternative: FT, The Verge
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.