Declarațiile au fost făcute la conferința de presă organizată în contextului vizitei prim-ministrul britanic, Keir Starmer, în SUA. Trump a spus că acordul privind mineralele ucrainene ar funcționa ca un “mecanism de protecție”, deoarece Rusia nu ar ataca Ucraina dacă cetățeni americani care ar lucra pentru extracție s-ar afla acolo. Astfel, a subliniat că acordul pe care îl va semna vineri cu președintele Volodimir Zelenski, care va călători în SUA, este foarte important pentru ambele părți.
După ce Zelenski a refuzat inițial un acord cu SUA în ceea ce privește acordarea accesului la mineralele rare, Trump l-a numit “dictator”, iar acum a fost întrebat de un jurnalist dacă mai consideră că Volodimir Zelenski este dictator. Trump a răspuns, aparent ironic: “Am spus asta? Nu pot să cred că am spus asta. Următoarea întrebare”.
Trump on calling Zelenskyy a dictator: “Did I say that? I can’t believe I said that.” pic.twitter.com/rgkwLjw1D6
— Aaron Rupar (@atrupar) February 27, 2025
Totuși, Donald Trump a recunoscut că relațiile dintre ei “au devenit puțin tensionate”, argumentând că aceasta a fost din cauză că SUA au vrut să primească banii pe care i-au dat Ucrainei înapoi așa cum i-au primit europenii. Acesta a fost momentul în care Keir Starmer a intervenit pentru a-l corecta pe Donald Trump, spunând: “Nu primim toți banii noștri. Adică, o mare parte din banii noștri au fost oferiți. Au fost dați. Au existat și câteva împrumuturi, dar, de fapt, în principal au fost donați”. Momentul a fost similar cu cel din timpul vizitei lui Emmanuel Macron, de luni.
Trump repeats claim that European nations get money donated to Ukraine back.
And Starmer explains that we don’t, it’s mostly gift aid, not a loan pic.twitter.com/EbFNnStJFC
— Farrukh (@implausibleblog) February 27, 2025
În afara acestui moment, întâlnirea dintre cei doi a fost, în bună măsură, prietenoasă. Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că există posibilitatea ca Marea Britanie să nu fie vizată de tarifele similare cu cele pe care acesta vrea să le impună UE. Cei doi au fost întrebați inclusiv despre plecarea fraților Tate în SUA. “Sunt într-un avion chiar acum? Eu nu știu nimic despre asta. Vom verifica și vă vom anunța”, a răspuns Donald Trump, în timp ce Keir Starmer a spus că “este important să se facă dreptate”. În Biroul Oval, alături de jurnaliști, premierul britanic i-a oferit lui Trump o invitație de a merge în Marea Britanie, din partea regelui Charles. Este cunoscut faptul că Donald Trump este un mare admirator al monarhiei, iar în timpul primului său mandat a mai făcut o vizită în UK. Când a deschis invitația pe care i-a dat-o Starmer, Trump a spus: “Ei bine, asta e foarte drăguț. Regele Charles este un om minunat”.
Surse: The Guardian, BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.