Rezultatul a fost contestat de mai multe partide, care au invocat neconcordanțe, iar verificările, ordonate de instanța constituțională, au constatat discrepanțe în aproape jumătate din secțiile de votare eșantionate (luate prin sondaj). Ca urmare, toate voturile vor fi renumărate, iar raportarea poate duce la modificarea repartizării numărului de locuri între partide din parlamentul Bulgariei. Pragul de intrare în parlament, de 4%, ar putea să fie trecut, în urma renumărării, de unul sau mai multe dintre partidele mici, iar acest lucru ar diminua numărul de mandate repartizate partidelor mai mari, care au format coaliția populist-naționalistă a lui Boiko Borisov. Aceasta are o majoritate de doar șase voturi în parlamentul bulgar.

Și la turul I al alegerilor prezidențiale din România (din noiembrie 2024) CCR a decis renumărarea tuturor voturilor, dar verificarea nu a scos în evidență diferențe semnificative. Totuși, în raportul desecretizat al SRI, se arăta că rețeaua AEP/STS a fost penetrată de o grupare de “un actor statal” și că, cu câteva zile înaintea turul II, SRI nu putea garanta că acesta nu va “escalada accesul”.

În România, la fel ca și în Bulgaria, raportarea rezultatelor se face on-line, iar verificarea rezultatelor transmise cu cele înscrise fizic pe buletinele de vot sau procesele verbale se face numai dacă există informații sau raportări privind existența unor neconcordanțe.

Surse: BTA, Bloomberg

Foto: Vladimir Gnedin | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday