UPDATE, ora 20:45. Delegația PNL a fost ultima care a intrat la consultările cu președintele interimar, după ora 16:30. În urmă cu câteva zeci de minute, liberalii au precizat, într-un comunicat, că susțin propunerea ca alocările destinate pentru apărare să nu fie incluse în calculul deficitului bugetar. PNL și-a reafirmat sprijinul față de Ucraina, însă consideră că subiectul trimiterii de militari români, într-o misiune de menținere a păcii, este prematur.

UPDATE, ora 15. La ieșirea de la consultările cu președintele interimar Bolojan, lidera formațiunii USR, Elena Lasconi, a declarat că “nu este momentul să vorbim acum despre trimiterea de trupe în Ucraina, când noi nu avem o pace, nici măcar un armistițiu”.

Lasconi a mai spus că i-a cerut lui Bolojan să vină cu clarificări privind anularea alegerilor prezidențiale și ca directorii serviciilor române de informații să participe la audieri în comisiile parlamentare.

Știrea în formă inițială. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a postat mesajul pe Facebook, după ce delegația PSD a ieșit de la consultările cu președintele interimar Ilie Bolojan, care au început în această dimineață.

“NU trimiterii de trupe românești în Ucraina; DA alocării suplimentare pe apărare, însă doar sub formă de investiții în industria națională de armament și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual); Excluderea cheltuielilor de apărare din calculul deficitului bugetar.

Acestea sunt propunerile cu care am mers, alături de colegii din PSD, la consultările de azi, de la Cotroceni”, a scris Marcel Ciolacu.

Și liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți seară, în cadrul unui interviu pentru Antena 3, că va spune “nu trupelor românești în Ucraina, în acest moment”, înainte de încheierea unui acord de pace. “Trebuie încetarea focului, ca să deschizi calea pentru dialogul diplomatic. Și asta nu înseamnă că Ucraina a pierdut, nu înseamnă că Rusia a câștigat, nu înseamnă că, după încetarea focului, nu ai posibilitatea de a ajunge la o înțelegere acceptabilă pentru Ucraina, fiindcă despre acest lucru vorbim. Dar în acest moment, trimiterea de trupe, nu”, a declarat acesta. 

Tot marți, și Crin Antonescu, candidat la prezidențiale, a postat pe Facebook că nu este de acord ca România să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina. “România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina. Nici soldați, nici trupe de menținere a păcii. Am spus asta acum 3 ani, nu mi-am schimbat părerea cu un milimetru. Dacă voi fi președintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct. Vom continua să sprijinim logistic și politic Ucraina. Dar nu vom trimite oameni acolo”, a scris Antonescu. 

Foto: LCVA | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday