UPDATE: Donald Trump a spus că președintele ucrainean a insistat ca acordul să fie semnat la nivel de președinți: “Am auzit că Zelenski vine vineri pentru că vrea să semneze împreună cu mine acordul. Din partea mea e ok, dacă asta vrea. Înțeleg că este o afacere mare, foarte importantă”.

Știrea, în forma inițială:

Informațiile au fost obținute de Financial Times (FT), care a avut acces la documentul final al acordului, și au fost comentate de oficiali ucraineni. Textul acordului nu conține garanții de securitate explicite, însă oficialii ucraineni consultați de FT susțin că au negociat condiții mult mai favorabile pentru Ucraina și au descris acordul ca pe o modalitate de a consolida relația cu SUA și de a consolida perspectivele Ucrainei după trei ani de război.

Acordul prevede înființarea unui fond în care Ucraina să contribuie cu 50% din banii obținuți din “monetizarea viitoare” a resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol și gaze, și a logisticii asociate. Fondul ar urma să investească în proiecte din Ucraina. Acordul exclude resursele minerale care contribuie deja la veniturile guvernului ucrainean, ceea ce înseamnă că nu se va aplica și veniturilor Naftogaz sau Ukrnafta, cei mai mari producători de gaze și petrol din Ucraina.

Acordul omite, însă, orice referire la garanțiile de securitate din partea SUA, pentru care Kievul a insistat. De asemenea, alte chestiuni importante, precum valoarea participației SUA la fond și termenii acordului de coproprietate, vor fi clarificate în viitor. Totuși, acordul prevede ca SUA să sprijine dezvoltarea economică a Ucrainei în viitor.

Anunțul acordului vine după ce, anterior, Volodimir Zelenski a respins propunerea lui Donald Trump de a ceda jumătate din mineralele Ucrainei, inclusiv petrol și gaze și infrastructura asociată, până la o valoare de 500 de miliarde de dolari. Președintele SUA și-a motivat solicitarea prin faptul că Ucraina trebuie să plătească ajutorul pe care SUA l-au acordat ucrainenilor. Refuzul a fost argumentat de Kiev prin faptul că era o cerere exagerată, iar acest lucru a creat un val de indignare la Washington. Trump l-a numit pe Zelenski “dictator” și l-a acuzat că este de vină pentru că a început războiul din Ucraina.

Oficialii ucraineni au declarat că acordul a fost aprobat de miniștrii Justiției, Economiei și Afacerilor Externe și au spus că este posibil ca Zelenski să călătorească la Casa Albă în următoarele săptămâni pentru o ceremonie de semnare cu Trump. Totuși, oficialii citați de FT au subliniat că acordul trebuie să fie aprobat de parlamentul ucrainean și că că acesta nu va intra în vigoare până când fondul comun nu va fi instituit.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday