Ilie Bolojan a transmis un mesaj video, în această seară, pe tema consultărilor de miercuri cu partidele politice parlamentare, cu scopul pregătirii poziției României la summitul Consiliului European, de pe 6 martie.
“În privința politicii de apărare, țările europene vor fi nevoite să își asume un rol mai important și să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa. Sprijinul pentru Ucraina vizează atât situația actuală de conflict, cât și asigurarea susținerii în perspectiva încetării focului și a derulării negocierilor pentru pace”, a subliniat președintele interimar.
Bolojan a mai atras atenția că majorarea bugetelor pentru apărare este o tendință care nu va putea fi evitată, iar “în acest context complicat și dinamic, în care asistăm la schimbări pe plan internațional, ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă pentru a răspunde la aceste provocări”.
În încheiere, președintele a afirmat că nu se vor schimba interesele României, acelea de a fi o țară în siguranță, prosperă, de încredere și în pace cu vecinii: “Prezența trupelor americane și ale aliaților pe teritoriul României nu a făcut altceva decât să întărească securitatea Europei, iar noi vom pleda pentru menținerea lor”.
Consultările cu partidele parlamentare vor avea loc miercuri, începând cu ora 9 și până la ora 17.
Majorarea alocărilor din buget pentru apărare a fost o cerere a președintelui american, Donald Trump, încă de la preluarea mandatului. Acesta a cerut ca statele membre NATO să aloce 5% din PIB, în timp ce secretarul general al NATO, a declarat că “ținta noastră va fi considerabil mai mare de 3%”.
NATO estima, vara trecută, că România va aloca, în 2024, 2,25% din PIB pentru cheltuielile de apărare.
Mesajul integral al președintelui interimar:
“De ce am invitat partidele la consultări: săptămâna viitoare va fi o reuniune a Consiliului European, care are pe agendă chestiuni importante de securitate. Este posibil să fie luate decizii cu efecte directe asupra politicii externe și a apărării europene și, astfel, să se impună adoptarea unor măsuri și de către România.
Temele de pe agenda Consiliului European sunt politica europeană de apărare, sprijinul pentru Ucraina și creșterea bugetelor alocate cheltuielilor militare.
În privința politicii de apărare, țările europene vor fi nevoite să își asume un rol mai important și să suporte o parte mai mare din costurile asigurării păcii în Europa.
Sprijinul pentru Ucraina vizează atât situația actuală de conflict, cât și asigurarea susținerii în perspectiva încetării focului și a derulării negocierilor pentru pace.
În cele din urmă, creșterea bugetelor pentru apărare este o tendință care nu va putea fi evitată.
În acest context complicat și dinamic, în care asistăm la schimbări pe plan internațional, ar putea fi necesar să ne adaptăm politica externă pentru a răspunde la aceste provocări.
Există însă lucruri care nu se vor schimba, și anume interesele naționale ale României: o țară în siguranță, o țară prosperă, o țară de încredere, în pace cu vecinii.
Suntem o țară sigură, pentru că beneficiem de garanții solide de apărare. Securitatea noastră și a Europei o datorăm scutului NATO și garanțiilor date de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite. Prezența trupelor americane și ale aliaților pe teritoriul României nu a făcut altceva decât să întărească securitatea Europei, iar noi vom pleda pentru menținerea lor.
Apartenența la Uniunea Europeană ne-a asigurat progresul ca țară în acești ani. Investițiile și fondurile europene, accesul la piețe și la oportunități au generat prosperitate și condiții mai bune de trai. E un drum pe care trebuie să mergem și mai departe.
Greutatea cuvântului României pe plan extern va depinde atât de stabilitatea politică internă, de buna guvernare și de accesarea fondurilor europene, cât și de desfășurarea liberă și corectă a alegerilor programate în luna mai.
Indiferent de disputele politice interne, sunt convins că vom găsi puncte de vedere comune în susținerea intereselor naționale ale țării noastre”.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.