Încă dinainte de prezentarea rezultatelor finale ale alegerilor de duminică, Friedrich Merz a anunțat “o nouă eră în Europa”, având în vedere indiferența SUA față de soarta continentului, arată BBC într-o analiză. Merz a indicat o îndepărtare drastică de poziția tradițională a Germaniei, de aliat apropiat al SUA, determinată de preocupările europene cu privire la sugestia lui Donald Trump că SUA ar putea revoca garanțiile de securitate care sunt în vigoare din 1945. “N-aș fi crezut niciodată că va trebui să spun așa ceva într-o emisiune TV, dar, după remarcile lui Donald Trump de săptămâna trecută… este clar că acestei administrații americane nu îi pasă prea mult de soarta Europei. Prioritatea mea absolută va fi să întăresc Europa cât mai repede posibil, astfel încât, pas cu pas, să putem obține cu adevărat independența față de SUA”, a declarat Merz. De asemenea, viitorul cancelar german a pus sub semnul întrebării existența în forma actuală a NATO până în iunie.
Ceea ce este cu adevărat semnificativ este faptul că Merz “a pus America lui Donald Trump la egalitate cu Rusia”, pentru faptul că ambele reprezintă o amenințare la securitatea Europei, mai scrie BBC. “Suntem sub o presiune atât de masivă din partea celor două părți, încât prioritatea mea absolută este acum să creez unitatea în Europa”, a declarat Merz.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer va merge joi la Washington, după vizita președintelui francez Emmanuel Macron de astăzi. În acest context, Merz este conștient de absența Germaniei în cadrul discuțiilor cu administrația SUA și a subliniat că Berlinul, fiind unul din cei “trei mari” ai Europei, ar trebui să fie mai implicat. Dar Germania este de mult timp “dispărută” de pe scena europeană și mondială, cu un guvern slăbit și distras de luptele politice interne. Merz a transmis că o prioritate pentru mandatul său este repunerea țării sale pe scena internațională.
Germania este pe locul al doilea, după SUA, privind ajutorul militar oferit Ucrainei. Merz a transmis că vrea să continue acest lucru, însă spre deosebire de Franța și Marea Britanie, s-a arătat reticent față de propunerea de a trimite soldați în Ucraina pentru a sprijini o eventuală încetare a focului. Totuși, subliniază BBC, “având în vedere istoria Germaniei, care s-a târât în fiecare etapă a sprijinului pentru Ucraina și, de fapt, a sfârșit prin a oferi mai mult ajutor decât oricare dintre aliații săi europeni, acest <nu> de acum, nu înseamnă un <nu> definitiv“.
“Este extrem de neobișnuit ca politica externă să fie o preocupare de top a alegătorilor în timpul alegerilor. Dar în Germania, în acest weekend, alegătorii au transmis că, alături de economie și migrație, sunt îngrijorați de pacea în Europa și se simt foarte nesiguri“, scrie BBC. Deși nu se învecinează cu Ucraina, germanii sunt conștienți de pericolul pe care îl reprezintă Rusia, din două motive principale: ajutorul militar oferit Ucrainei, ceea ce transformă Germania într-o potențială țintă, și ideea că dacă Rusia ar dori să destabilizeze Europa, ar viza unul dintre cele trei mari puteri cu o rachetă cu rază lungă de acțiune. Și, spre deosebire de Franța și Marea Britanie, Germania nu dispune de arme nucleare și are o armată modestă și subechipată. Aceste probleme ar putea fi amplificate și mai mult dacă Trump retrage militarii americani din țară, așa cum a amenințat.
Sentimentul profund de nesiguranță din Germania l-a determinat pe Merz să propună un acord cu Franța și Marea Britanie, pentru a forma o umbrelă nucleară europeană, care să înlocuiască garanțiile SUA. Deși este o idee ambițioasă, aceasta este una complexă și include probleme privind capacitățile, angajamentul și controlul. Acest lucru este și mai greu de realizat având în vedere economia slăbită a Germaniei.
Analiza integrală la BBC
Foto: Andrew Angelov | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.