Raportul, întocmit de experții de la Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (Crea) și citat de The Guardian, arată că UE a cumpărat petrol și gaze rusești în valoare de 21,9 miliarde de euro, în timp ce ajutorul financiar oferit ucrainenilor a ajuns la 18,7 miliarde de euro, în 2024. “Achiziționarea de combustibili fosili rusești este, în mod clar, similară cu trimiterea de ajutor financiar Kremlinului și facilitarea invaziei sale. Este o practică care trebuie să înceteze imediat pentru a asigura nu doar viitorul Ucrainei, ci și securitatea energetică a Europei”, a declarat un analist de la Crea.
Mai exact, studiul arată că UE a cheltuit, în anul calendaristic 2024, cu 39% mai mult pe combustibilii fosili rusești decât pentru ajutorul oferit Ucrainei. Petrolul și gazele rusești ajung în Europa mai ales prin intermediari – alte state care le achiziționează, le rafinează, și le exportă mai departe în UE. Astfel, la trei ani de la invazia în Ucraina, Rusia a încasat 242 de miliarde de euro din exporturile globale de combustibili fosili, cu venituri de aproape o mie de miliarde de euro. Acest lucru a fost posibil prin faptul că rușii au ocolit sancțiunile prin transportarea combustibililor cu o “flotă fantomă” de petroliere vechi, fără asigurare. Acestea au fost responsabile pentru transportul a aproximativ o treime din sursa veniturilor lor, potrivit Crea.
Important de menționat este că ajutorul financiar menționat în raport nu include și contribuțiile militare sau umanitare. Scopul ajutorului financiar este de a oferi, pe termen scurt, bani pentru nevoile imediate ale Ucrainei și de a sprijini Ucraina pe calea integrării europene. Christoph Trebesch, economist la Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel) a precizat că răspunsul UE la conflictul de Ucraina este mai puțin generos decât pentru conflictele din trecut. “Germania, de exemplu, a mobilizat mult mai mult ajutor, mai rapid pentru eliberarea Kuweitului în 1990-1991, decât a făcut-o pentru Ucraina într-o perioadă de timp comparabilă”, a menționat Trebesch.
Astăzi, Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia, care adaugă noi nave fantomă folosite de Rusia pe lista sancțiunilor. Cercetătorii Crea estimează că veniturile rusești din combustibili fosili ar putea scădea cu 20% prin întărirea sancțiunilor existente și aplicarea lor corespunzătoare.
Cercetătorii care au întocmit raportul au atras, însă, atenția că este important ca și exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) să fie oprite. Europa și-a redus importurile de gaze naturale rusești prin conducte, de la începutul războiului din Ucraina, dar a înlocuit o parte din necesar cu transporturi de GNL inclusiv din Rusia. Analiștii arată că rolul GNL în UE și Marea Britanie a crescut dramatic de la începutul războiului, trecând de la un nivel de 81,3 milioane de tone în 2019 la 119 de milioane de tone în 2022.
Sursă: The Guardian
Foto: PaweA, BoA 1/4 ek | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.