Update, ora 20:00. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a participat fizic la conferința de la Kiev. Aceasta a anunțat un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de 3,5 miliarde de euro, dintre care o parte pentru achiziționarea de echipamente militare direct de la producătorii locali.
Finanțarea face parte dintr-un fond mai amplu, denumit “Ukraine Facility”, în valoare totală de 50 de miliarde de euro, aprobat de UE la începutul anului 2024, cu scopul de a asigura stabilitatea economică a Ucrainei și de a contribui la eforturile de apărare împotriva Rusiei.
“Trebuie să accelerăm livrarea de arme și muniție. Acesta va fi un element central al muncii noastre în următoarele săptămâni […] Credem într-o Ucraină liberă și suverană, pe drumul său către Uniunea Europeană”, a declarat von der Leyen înainte de sosirea în capitala Kiev. Deși Bruxelles-ul a reușit să acopere necesitățile financiare ale Ucrainei pentru întregul an, aprovizionarea cu armament după vară rămâne incertă.
Von der Leyen a subliniat și posibilitatea intensificării sancțiunilor pentru Rusia, dacă Putin participă la negocieri de pace simulacru, fără o intenție reală de a opri conflictul. “Vom crește sancțiunile punitive împotriva Rusiei, dacă nu va demonstra o voință reală de a ajunge la un acord de pace durabil”, a declarat Ursula.
În plus, aceasta a anunțat inițiative și pentru integrarea Ucrainei și Republicii Moldova în piața energetică europeană, până la sfârșitul anului.
Este cea de-a noua vizită a Ursulei von der Leyen în Ucraina, de la începutul războiului.
Update 13:00: Președintele interimar Ilie Bolojan a participat în regim de videoconferință, la Summitul ”Defence and Security Strategy of Unity. Action Plan”, organizat la Kiev de Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
În cadrul intervenției, Ilie Bolojan a declarat: ”Securitatea Ucrainei este esențială atât pentru România, cât și pentru întregul continent european. În aceste momente de cumpănă, în care se discută despre eforturile de pace, trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina, nu numai acum, ci și în etapele care vor urma în procesul de pace și cel de reconstrucție. Va fi un drum complicat, dar România a fost de la început alături de Ucraina, am susținut-o și o vom face și în viitor. Este în interesul nostru, al tuturor, să împărtășim obiectivul, care este și cel al Statelor Unite ale Americii, de a pune capăt acestui război, care durează de prea mult timp și a distrus prea multe vieți.”.
Discursul integral al președintelui interimar Ilie Bolojan.
Update 12:00: Uniunea Europeană a adoptat al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ce vizează sectoare precum cel energetic, comerțul, transporturile, infrastructura și serviciile financiare. Pentru ca Rusia să nu ocolească sancțiunile, măsuri similare au fost impuse și împotriva Belarus. De asemenea, sancțiunile vizează și Crimeea, Sevastopol și zonele controlate de ruși din regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporijie.
Pachetul de sancțiuni include restricții suplimentare pentru petrolul și gazele naturale rusești, pentru aeroporturi, pentru navele, companiile și persoanele care sprijină eforturile Rusiei de a obține venituri din resursele sale energetice. De asemenea, include și persoane care susțin militar Rusia. Sunt vizate produse suplimentare cu dublă utilizare pe care Rusia le-ar putea importa, dar și o serie de materii prime ce erau exportartate. De sancțiuni sunt vizate și noi bănci și instituții media.
Știrea inițială: Întrunirea liderilor europeni are loc după o săptămână în care administrația americană a făcut numeroase comentarii ce au creat panică și au subliniat ideea că SUA sunt mai puțin dispuse să depună eforturi pentru a păstra pacea în Europa. Oficialii europeni, reuniți la Kiev, vor viza menținerea unor relații favorabile cu președintele SUA, iar, pe de altă parte, vor încerca să salveze Ucraina de perspectiva de a cădea în mâinile lui Vladimir Putin.
Reuniunea mai are rolul de a demonstra susținerea pentru Ucraina și președintele Zelenski, indiferent care ar fi poziția SUA. Pe lângă șefi de stat și de guvern, sunt prezenți și președinții Comisiei și Consiliului European, dar și prim-ministrul Canadei.
European Commission President Ursula von der Leyen and European Council President Charles Michel have arrived in Kyiv
Today, on the third anniversary of the war, a summit will be held in the capital with the participation of leaders from several allied countries of Ukraine and… pic.twitter.com/HLAsNx6Z8U
— NEXTA (@nexta_tv) February 24, 2025
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, va lua parte în format online, prin videoconferință. Înainte de începerea reuniunii, el a scris, într-un mesaj pe X: “La trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, România îşi reafirmă angajamentul deplin faţă de libertatea, suveranitatea şi independenţa Ucrainei. Trebuie să menţinem Ucraina puternică, până când se va putea ajunge la o pace justă şi durabilă”.
As we count 3 years since Russia’s full scale invasion against #Ukraine, Romania🇷🇴 reaffirms its full commitment to UA’s freedom, sovereignty and independence. We need to keep 🇺🇦 strong until a just and lasting peace can be reached. @ZelenskyyUa
— Ilie Bolojan (@Bolojan) February 24, 2025
Europenii au început deja să lucreze la un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, despre care se estimează că va avea o valoare de cel puțin 20 de miliarde de euro. Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a cerut fiecărei țări membre a blocului comunitar să-și revizuiască inventarele militare pentru a stabili ce pot oferi Kievului, cu accent pe obuzele de artilerie, apărarea antiaeriană, pregătirea și echiparea brigăzilor ucrainene.
Tot astăzi, președintele francez, Emmanuel Macron, va fi primit la Washington, D.C., de Donald Trump, vizita fiind văzută ca o șansă a UE să îmbunătățească relațiile cu SUA. După Macron, în SUA, va merge, marți, șefa diplomației UE, care a declarat că se va întâlni cu secretarul de Stat Marco Rubio, pentru a discuta despre relațiile UE-SUA și despre negocierile dintre SUA și Rusia pentru încetarea războiului. Totodată, joi prim-ministrul britanic va fi primit de președintele SUA.
Surse: The Guardian, Politico
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.