Potrivit previziunilor prezentate de agenția germană de presă DPA, partidul AfD a obținut 34% din voturi în estul Germaniei, format din cinci landuri și jumătatea estică a Berlinului. Totodată, partidul anti-imigrație a obținut cel mai bun rezultat (46,7% din totalul voturilor exprimate) în orașul Görlitz, situat la granița cu Polonia.

Spre comparație, CDU/CSU, care a câștigat la nivel național, are în estul țării un rezultat la jumătatea celui al extremei drepte. Agenția DPA scrie că această situație evidențiază, chiar și după zeci de ani de la reunificare, diviziunea dintre estul și vestul Germaniei. Succesul AfD în est, după victoria în landul Turingia de anul trecut, reflectă nemulțumirea populației față de procesul dificil de reunificare. 

Totuși, AfD are puține șanse de a intra în guvern, deoarece restul partidelor refuză să formeze o coaliție cu acesta. În schimb, lidera sa, Alice Weidel, a declarat, seara trecută, că este doar o chestiune de timp până când situația se va schimba: “Mâna noastră rămâne întinsă pentru a forma un guvern”.

Un aspect important privind popularitatea partidului AfD este faptul că acesta s-a bucurat de sprijinul miliardarului Elon Musk, iar liderul acestuia a avut chiar și o întâlnire cu vicepreședintele american J.D. Vance, în timpul vizitei acestuia la München. 

Când vine vorba despre repartiția voturilor în funcție de vârstă, tinerii care au între 18 și 24 de ani s-au îndreptat către extreme, în special către AfD (21%) și partidul de extremă stânga (25%), care a trecut cu puțin peste pragul electoral. În paralel, CDU și SPD au înregistrat cele mai scăzute rezultate din partea alegătorilor din această categorie de vârstă (CDU – 13%, SPD – 12%), iar cele mai multe voturi pentru aceste partide au venit de la persoanele de peste 60 de ani.

Pe lângă interferențele apărute din exterior, alegerile parlamentare s-au desfășurat și într-un moment în care au fost comise mai multe atacuri de către imigranți, cât și în contextul discuțiilor aprinse privind modul de abordare al migrației ilegale. 

Surse: European Pravda, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday