Acțiunile americane au scăzut vineri cel mai mult din ultimele două luni, în condițiile în care mai mulți indicatori arată că sentimentul consumatorilor și al companiilor față de economie s-a înrăutățit odată cu preluarea mandatului de către Donald Trump.
Indicele Dow Jones a pierdut 750 de puncte, marcând cea mai mare pierdere a acestui an. Indicele S&P 500 a scăzut cu -1,7%, cea mai mare scădere din 18 decembrie, când Rezerva Federală reducea dobânzile de referință, dar semnala totodată un ritm mai lent de relaxare a politicii monetare în 2025. Indicele Nasdaq Composite, axat pe tehnologie, a scăzut cu -2,2%, înregistrând cea mai abruptă scădere de la finalul lunii ianuarie, când acțiunile companiilor tehnologice au fost afectate de succesul start-up-ului chinez de inteligență artificială DeepSeek.
Scăderea accentuată a acțiunilor a fost determinată de mai multe rapoarte care au indicat că economia americană se confruntă cu provocări tot mai mari din cauza costurilor ridicate de împrumut și a inflației. Concret, consumatorii americani se tem de o inflație mai mare, în parte din cauza tarifelor potențiale care ar putea crește prețurile pentru toate tipurile de importuri. Conform unui sondaj realizat de Universitatea din Michigan, consumatorii se așteaptă, în general, ca prețurile să crească cu 4,3 % în următoarele 12 luni, ceea ce reprezintă o creștere importantă față de previziunile de luna trecută, care indicau o inflație de anuală de 3,3% la începutul anului viitor.
Un sondaj realizat de S&P Global a indicat că activitatea din sectorul serviciilor s-a contractat luna aceasta pentru prima dată în mai mult de doi ani. Producătorii au remarcat faptul că costurile de producție au crescut brusc ca urmare a creșterilor de prețuri, impulsionate de noile tarife suplimentare, și ca urmare a presiunilor salariale generate de politica de expulzare a imigranților. “Starea de spirit optimistă observată în rândul întreprinderilor din SUA la începutul anului s-a evaporat, fiind înlocuită cu o imagine tot mai sumbră a incertitudinii sporite, a încetinirii activității întreprinderilor și a creșterii prețurilor”, a explicat un economist pentru FT.
La începutul acestei săptămâni, Trump a declarat că va introduce tarife de 25% pe importurile de automobile – începând cu data de 2 aprilie – și a evocat, de asemenea, perspectiva impunerii de taxe asupra semiconductorilor și produselor farmaceutice importate. La începutul lunii, Donald Trump a fost de acord să amâne cu o lună aplicarea tarifelor de 25% și pentru importurile din Canada, după ce, mai devreme, decisese o amânare similară pentru cele din Mexic, cerând în schimb celor două țări (cei mai mari parteneri comerciali ai SUA) să facă eforturi mai mari pentru oprirea migrației ilegale.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.