Propunerea lui Donald Trump, ca Ucraina să cedeze SUA jumătate dintre mineralele sale rare, este o metaforă perfectă pentru politica externă a lui Donald Trump, arată CNN. Refuzul lui Volodimir Zelenski, care a atras furia lui Donald Trump, oferă o perspectivă asupra viziunii președintelui american în ceea ce privește politica externă, care pune interesul financiar al SUA pe primul loc și se abate de la principiile diplomatice și de la preocupările umanitare.
Această atitudine se poate observa și în planul său de relocare a palestinienilor din Gaza, pentru a transforma regiunea într-o destinație turistică de lux. Noua abordare a Administrație Trump, bazată pe interesul financiar, este diferită de cea pe care SUA o susține în mod tradițional de zeci de ani, cea promovată și de Joe Biden, anume că națiunile puternice nu ar trebui să le invadeze sau să le exploateze pe cele mai slabe, scrie CNN.
În ciuda refuzului lui Volodimir Zelenski, de a ceda resurse prețioase pentru puține garanții, Casa Albă a insistat că președintele ucrainean nu are de ales și trebuie să accepte propunerea. “Este inacceptabil. Trebuie să o lase mai moale, să se gândească bine și să semneze acel acord”, a declarat zilele trecut Mike Waltz, consilier pentru securitate națională al Casei Albe. Acesta a adăugăt că Zelenski nu ar trebui să “îl mai vorbească de rău pe Trump”, pe fondul ajutorului pe care Trump și SUA l-au oferit Ucrainei.
Presiunea Administrației Trump asupra Ucrainei, victimă a conflictului, este o încercare de a profita de o națiune în suferință. În timp ce Vladmir Putin a luat zone mari din teritoriul Ucraina, Donald Trump încearcă acum să ia o mare parte din bogăția minerală a acesteia, la preț redus. ”Acordul” arată mai degrabă ca o formă de extorcare, scrie CNN.
Schimbarea politicii SUA a devenit și mai evidentă după ce Administrația Trump s-a opus menționării Rusiei ca ”agresor” într-o declarație G7. Evenimentele din ultimele zile au stârnit îngrijorări în rândul aliaților și chiar în rândul unor senatori republicani. Aliații se tem acum să americanii îi vor oferi lui Vladimir Putin o victorie. Chiar dacă Trump susține că Putin dorește să pună capăt războiului din Ucraina, serviciile secrete occidentale contrazic această idee. Oficialii susțin că Putin este în continuare hotărât să integreze Ucraina în Rusia sau să o slăbească și să o facă dependentă de Moscova. “Dacă s-ar ajunge la o încetare a focului, atunci Putin ar avea timp să ia o pauză, să se reînarmeze și să revină și să obțină rezultatul pe care și-l dorește. Nu am văzut niciun fel de semn că intențiile sale s-au schimbat”, potrivit uneia dintre surse.
Totuși, nu este clar dacă schimbarea de atitudine față de războiul din Ucraina este condusă de o animozitate personală a lui Trump față de Zelenski sau este o reorientare a politicii externe a SUA, pentru a promova noi sfere de influență. De asemenea, notează CNN, poate fi doar o tactică pentru un eventual spațiu de negociere.
Sursă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.