NASA a crescut din nou riscul ca asteroidul 2024 YR4 să lovească Pământul, în anul 2032, la 3,1%, ceea ce înseamnă una din 32 de posibilități, deci sunt șanse de aproapre 97% ca acesta să rateze Pământul. Calculul orbitei rocii spațiale în jurul Soarelui este rafinat în continuare și astfel de modificări ale șanselor de impact sunt în continuare posibile, pe măsură ce astronomii primesc noi date.

Asteroidul botezat 2024YR4 a fost descoperit în decembrie anul trecut, când el a trecut destul de aproape de Pământ, dar cele mai multe date vor fi culese în 2028, când asteroidul se va apropia din nou de planeta noastră. Riscul de impact este însă la următoarea intersectare a orbitei, pe 22 decembrie 2032, când asteroidul s-ar apropia, potrivit calculelor actuale, la circa 1,5 milioane de kilometru de Pământ, adică de cinci ori distanța de la Pământ la Lună.

NASA estimează acum dimensiunile 2024YR4 la un diametru de 55 de metri, ceea ce îi conferă o energie cinetică echivalentă cu 7,7 megatone de TNT, suficient pentru a distruge un oraș, dar fără potențial apocaliptic. El a fost inițial comparat cu asteroidul Tunguska, cu o dimensiune de circa 90 de metri, care a căzut în Siberia, în 1908, și a distrus peste 2.000 de km pătrați de pădure.

Totuși, astronomii precizează că această creștere constantă a riscului de impact nu înseamnă în mod neapărat că asteroidul are de fapt mai multe șanse să lovească Pământul. Faptul că acesta va trece prin spatele Soarelui în lunile următoare limitează însă posibilitatea astronomilor să culeagă mai multe date, deci, foarte probabil, riscul va rămâne la 3% până în 2028. Totuși, telescopul spațial James Webb ar putea aduce mai multe date despre dimensiunile și compoziția asteroidului.

În plus, succesul misiunii Dart a NASA, din 2022, în care o navă spațială a lovit în mod deliberat un asteroid de dimensiunea unui stadion de fotbal și a reușit să îi modifice traiectoria, arată că acum omenirea are tehnologia necesară pentru a preveni impactul unor roci spațiale cu dimeniunile lui 2024YR4.

Sursă: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday