UPDATE, ora 16:25: Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Paris a declarat, miercuri după-amiază, că Franța nu înțelege de ce președintele american Donald Trump a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi de vină pentru invazia Rusiei. “Nu înțelegem foarte bine această logică americană”, a declarat Sophie Primas, descriind “comentariile diverse, variate și adesea de neînțeles ale președintelui Trump, a căror coerență o căutăm în timp”.
Oficialul a mai adăugat că, miercuri, în miercuri, în Consiliul de Miniștri, Emmanuel Macron “a abordat aceste remarci care ridică semne de întrebare cu privire și la coerența poziției americane” față de războiul din Ucraina.
UPDATE, ora 14:30: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a susținut o conferință de presă în care s-a referit la comentariile făcute de Donald Trump, marți, la Mar-a-Lago. Liderul ucrainean a afirmat că nu comentează niciodată “sondajele în care este prezentată popularitate”, dar că în cea mai recentă ediție, are un grad de încredere de 58%, astfel că “dacă cineva vrea să mă înlocuiască, acum, nu va funcționa”, conform declarațiilor citate de The Guardian.
Președintele ucrainean a afirmat că ucrainenii au dovezi că procentul de circa 4%, invocat de Trump, este înaintat de Rusia, ca parte a amplului său efort de a propaga dezinformare: “Din păcate, președintele Trump, cu tot respectul pentru el ca lider al unei națiuni pe care o apreciem foarte mult, trăiește în această bulă de dezinformare”.
Zelenski s-a angajat să colecteze mai multe date despre încrederea în liderii mondiali, pentru a contracara dezinformarea rusă, și a mai spus că în jurul lui Trump există un cerc de dezinformare, format din oficiali guvernamentali din Ungaria și Slovacia. Mai departe, el a acuzat SUA că, prin organizarea reuniunii bilaterale de la Riad, SUA au scos Rusia din izolarea globală.
În încheiere, a reluat ideea că Ucraina respinge actualul proiect al SUA privind exploatarea mineralelor sale rare, dar și “concesii largi” către Rusia, ca parte a negocierilor pentru pace, și a reiterat că NATO rămâne cea mai puternică garanție de securitate pentru țara sa.
De menționat este că generalul (r.) Keith Kellogg, emisarul american pentru problema Ucraina și Rusia, efectuează astăzi o vizită oficială la Kiev.
Știrea în formă inițială. Analiză CNN. Trump dă încă o lovitură Ucrainei, aparent acuzând-o că a început războiul cu Rusia. Preluând complet retorica lui Putin, el spune că Zelenski nu mai este reprezentativ pentru poporul său și că Ucraina ar trebui să facă alegeri înainte de a avea loc la masa negocierilor cu invadatorii ruși. “Trump vrea un acord, orice fel de acord, care i-ar permite să revendice o victorie politică personală”, mai arată CNN.
Marți, președintele american a declarat, de la Mar-a-Lago, că rata de aprobare a lui Zelenski ar fi “pe la 4%” (o informație falsă) și că a trecut prea mult de când Ucraina nu a mai avut alegeri. El a părut să ironizeze dorința ucrainenilor de a avea un loc la masa negocierilor cu Rusia, acuzând (de asemenea, în mod fals) Ucraina că ar fi de vină pentru începerea războiului – “Tot aud că vor un loc la masa negocierilor. Ei bine, sunteți acolo de trei ani. Ar fi trebuit să încheiați pacea în acești trei ani. Nu ar fi trebuit să porniți niciodată războiul. Ați fi putut să faceți o înțelegere”, a spus Trump, părând a ignora complet faptul că Rusia a declanșat, în mod neprovocat, o invazie pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, încercând să cucerească Kievul și celelalte mari orașe, iar nu doar teritorii din Donbas.
CNN observă că președintele american nu pare deloc deranjat de faptul că Vladimir Putin este de 25 de ani la putere în Rusia, în urma unor runde de alegeri de multe ori ridiculizate pentru modul în care au fost fraudate, alteori printr-o represiune brutală asupra adversarilor săi politici. În Ucraina, alegerile prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc în aprilie anul trecut, dar ele au fost amânate pentru că așa prevede constituția țării și pentru că acestea sunt aproape imposibil de organizat cu 20% din teritoriu aflat sub ocupație rusă.
“Părea că lucrurile n-ar putea fi mai întunecate pentru Ucraina, după ce SUA l-au exclus pe Zelenski din primele discuții cu Rusia. Apoi președintele Donald Trump a luat cuvântul, acuzând în mod fals Ucraina că a început un conflict care i-a devastat pământul și a ucis mii de oameni. În cel mai ostil comentariu de până acum față de liderul ucrainean, Trump a bifat încă un punct de vedere care aparține de fapt lui Vladimir Putin – inistența pentru alegeri în Ucraina este o aparentă încercare de a-l da jos pe Zelenski”, mai arată CNN.
Analiza publicației americane mai arată că declarațiile lui Trump confrmă temerile europenilor că președintele american va încerca să impună un acord de pace în Ucraina “care să-l favorizeze pe prietenul său de la Kremlin”. Remarcile sale par, de asemenea, să contrazică în mod direct asigurările secretarului de stat, Marco Rubio, după întâlnirea cu delegația rusă, că orice eventual acord de pace ar fi corect pentru toate părțile.
Sondajele realizate în Ucraina, dificil de realizat în zonele de război, cu mii de ucraineni au fost strămutați în interior sau care au fugit din țară, arată într-adevăr o scădere a popularității lui Zelenski, susținut unanim de poporul său, la începutul războiului, dar, mai arată CNN, cota acestuia de încredere “nici măcar nu se apropie de abisul de Trump”. Un sondaj, citat de NY Times, în urmă cu o lună, arată că rata de aprobare a lui Volodimir Zelenski a scăzut de la 90% la 50%.
“Trump încearcă să aburească cauza războiului din Ucraina și reinventează faptele din jurul invaziei Rusiei de acum trei ani, când forțele lui Putin au trecut peste granița unei democrații independente și suverane și au redesenat harta Europei. În esență, președintele pare să sugereze că ucrainenii ar fi trebuit să încheie un acord cu Rusia pentru a evita invazia – care, în practică, ar fi implicat acceptarea unui guvern marionetă de la Kiev sau pur și simplu renunțarea la luptă pentru a recunoaște victoria lui Putin. (…) De asemenea, comentariile sale ar putea consolida și mai mult opoziția europenilor față de ceea ce Trump înțelege printr-o pace de lungă durată. Președintele american este vag cu privire la cum ar arăta un acord de pace în Ucraina, subliniind faptul că obiectivul său principal este un acord de orice fel. Asta i-ar permite să revendice o victorie politică personală, dar de care criticii se tem că ar putea favoriza un viitor conflict”, mai arată CNN.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.