Două persoane cu cunoștințe despre situație au dezvăluit, sub protecția anonimatului, pentru agenția Reuters că Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE), condus de Elon Musk, a luat decizia de a renunța la circa 20 de persoane din biroul FDA pentru dispozitive neurologice. Potrivit surselor, unii dintre aceștia aveau sarcina de a monitoriza studiile clinice efectuate de Neuralink și de alte companii care produc dispozitive ce pot fi implantate la nivelul creierului uman. Totuși, cei doi nu cred că aceștia din urmă au fost vizați în mod special de runda de disponibilizări, pentru că supravegheau proiectele Neuralink.

În anunțurile de concediere, erau invocate motive de performanță, chiar dacă cei vizați nu au avut probleme cu privire la acest lucru și chiar au primit evaluări favorabile, în urmă cu doar câteva săptămâni. Activitatea echipei din cadrul FDA va fi îngreunată, iar cererile legate de dispozitivele medicale de diferite tipuri, inclusiv cele ale Neuralink, vor fi procesate mult mai greu. Totodată, un oficial din cadrul FDA a descris acțiunile de acest tip ca “intimidante”.

Reuters a cerut comentarii din parte FDA, a Casei Albe și a lui Musk, însă părțile nu au răspuns. Tot în weekend, Michelle King, un oficial din cadrul Social Security Administration, care se ocupă de pensii, și-a dat demisia după ce a refuzat să ofere informații sensibile către DOGE.

În prezent, Neuralink testează un dispozitiv care permite persoanelor paralizate să folosească dispozitive digitale doar cu ajutorul gândirii. În acest test este implicat un număr mic de pacienți cu dizabilități. Compania lucrează și la un implant care vizează recăpătarea vederii.

Surse alternative: Reuters, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday