Un studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Drept din Harvard, pe un eșantion de două mii de persoane, a constatat că persoanele mai tinere, Generația Z și mileniali, se mai bazează mai multe pe termenele de expirare înscrise pe etichele produselor alimentare, atunci când decid să arunce alimentele. În schimb, persoanele mai înaintate în vârstă testează mâncarea (o miros, o gustă) înainte să o arunce.
Cercetătorii atrag atenția că mesajele de genul ”a se consuma de preferință înainte de” sau ”utilizare până la data de” se referă mai mult la calitatea alimentelor, nu la siguranța de a le consuma, dar oamenii se bazează din ce în ce mai mult pe acestea și le înteleg greșit scopul. Dintre persoanele de toate vârstele, 43% au raportat că aruncă întotdeauna sau de obicei alimente înainte de data limită, în creștere cu șase puncte procentuale față de 2016. Experții avertizează că viața modernă i-a făcut pe oameni să uite cum să gătească și să folosească resturile alimentare.
Cercetătorii britanici spun că tinerii nu au încredere în simțuri atunci când vine vorba de a verifica dacă alimentele sunt sigure pentru a fi consumate, ceea ce îi face să se bazeze pe etichetele de pe ambalaj, în loc să le miroasă sau să le guste.
”Am descoperit că consumatori mai tineri se bazează mai mult pe datele înscrise pe etichete. Probabil cred că aceste date se referă la siguranța de a consuma aceste alimente și preferă să le arunce la data respectivă”, concluzionează unul dintre cercetărorii britanici.
Sursă: The Telegraph
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.