Compania Meta (care deține Facebook, Instagram și WhatsApp) va construi un cablu submarin de 50.000 km, adică mai lung decât circumferința Pământului (40.000 km), care va conecta SUA, India, Africa de Sud, Brazilia, dar și alte regiuni de pe glob. Proiectul se numește Waterworth, iar Meta plănuiește ca acest cablu subacvatic să fie cel mai lung din lume și să fie folosit pentru proiectele sale în domeniul inteligenței artificiale.
Experții explică faptul că conectarea SUA cu piețele majore și disputate din emisfera sudică ar putea fi considerată drept “consolidarea puterii economice și infrastructurale a SUA în străinătate”. Pe de altă parte, Meta a transmis că “acest proiect va permite o mai mare cooperare economică, va facilita incluziunea digitală și va oferi oportunități pentru dezvoltarea tehnologică în aceste regiuni. De exemplu, în India, unde am observat deja o creștere semnificativă și investiții în infrastructura digitală, Waterworth va contribui la accelerarea acestui progres și va sprijini planurile ambițioase ale țării pentru economia sa digitală”. În plus, cablul va oferi o conexiune mai rapidă și stabilă pentru utilizatori și companii din regiunile conectate și va contribui la reducerea dependenței de rețelele operatorilor telecom tradiționali.
În prezent există peste 600 de sisteme de cabluri submarine, cunoscute public, în întreaga lume. Mai mult de 95% din traficul mondial de internet se face prin cabluri submarine, ceea ce a declanșat îngrijorări cu privire la susceptibilitatea acestora la atacuri cibernetice sau accidente și la faptul că pot fi o țintă în timpul tensiunilor și conflictelor geopolitice. Din această cauză, Meta a declarat că își va instala sistemul de cabluri la o adâncime de până la șapte mii de metri și “va utiliza tehnici de îngropare îmbunătățite în zonele cu risc ridicat de defectare, cum ar fi apele puțin adânci din apropierea coastei, pentru a evita deteriorarea provocată de ancorele navelor și alte astfel de pericole”.
Sursa: BBC, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.