În nouă țări ale UE, mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani raportează că au fost expuși la dezinformare “des” sau “foarte des”, cei mai mulți în Malta (59%), Ungaria (58%), Grecia (57%), Luxemburg (55%) și Belgia (54%), potrivit platformei Eurobarometru. În contrast, ponderea cea mai mare a celor care cred că nu au fost expuși la dezinformare și știri false a fost raportată în România (19%) și Bulgaria (11%). La nivelul UE, 76% cred că au fost expuși la dezinformare în ultimele șapte zile, iar 70% sunt siguri că pot recunoaște dezinformarea. Respondenții din Malta și Croația au fost cei mai încrezători în capacitatea lor de a recunoaște dezinformarea, în timp ce cei din Austria, Germania și Slovenia s-au simțit cel mai puțin încrezători. În raportul din anul 2021, principalele surse folosite pentru știri erau rețelele sociale și site-urile de știri.
Potrivit sondajului online Eurobarometru realizat în colaborare cu Ipsos, la care au participat peste 25 de mii de respondenți toate cele 27 țări UE, tinerii sunt din ce în ce mai preocupați de creșterea costului vieții, protecția mediului și schimbările climatice. Românii sunt preocupați cel mai mult de situația economică și crearea de locuri de muncă, educația și instruirea, protecția socială, bunăstarea și accesul la îngrijiri medicale.
Sondajul arată, de asemenea, o schimbare fundamentală în ceea ce privește metodele de informare, la nivelul UE, în special cele legate de politică și problemele sociale. 42% dintre respondenți își iau informațiile de pe rețelele de socializare, deși se declară expuși la dezinformare și știri false (76%). Televiziunea este a doua cea mai utilizată sursă (39%), în special pentru categoria 25 – 30 de ani, și cel mai mult pentru tinerii din Portugalia (53%), Italia (52%), Slovenia (45%) și Franța (43%). Acest segment de vârstă este, de asemenea, mai înclinat să utilizeze platforme de știri online și radio decât tinerii cu vârste între 16 și 18 ani.
Participanții mai tineri, până în 18 ani, se bazează mai mult pe rețelele sociale (45%) și au mai multă încredere în prieteni, familie sau colegi pentru informare (29%, față de 23%). Instagram este principala platformă utilizată pentru obținerea de știri politice și sociale în rândul tinerilor (47%), urmată de TikTok (39%), în timp ce X (fostul Twitter) este folosit doar de 21% dintre tineri.
Sursa: Parlamentul European
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.