În timpul unei conversații cu Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, Netanyahu a declarat: “În ultimele 16 luni, Israelul a dat o lovitură puternică axei teroriste a Iranului. Sub conducerea puternică a președintelui Trump, nu am nicio îndoială că putem și vom duce treaba la bun sfârșit”, fără a detalia. La rândul său, Rubio a spus că “este important să subliniem în mod constant că, fie că vorbim despre Hamas sau despre Hezbollah, fie că vorbim despre violențele din Cisiordania, fie că vorbim despre destabilizarea din Siria, fie că vorbim despre oricare dintre aceste probleme, milițiile din Irak, toate au în spatele lor o temă comună – regimul iranian condus de ayatollahul Ali Khamenei”.
Rubio a mers în weekend în Israel, în prima sa călătorie oficială în regiune de la preluarea funcției, înainte de a merge în Arabia Saudită, unde au loc negocieri de pace cu Rusia, pe tema Ucrainei. El a subliniat că “nu trebuie să existe niciodată un Iran cu putere nucleară”. Agențiile de informații americane au avertizat recent atât fosta Administrație Biden, cât și actuala Administrație Trump, că Israelul va încerca probabil să lovească instalații esențiale pentru programul nuclear al Iranului, în acest an. Disponibilitatea Israelului de a recurge la forța militară contravine dorinței actuale a președintelui Donald Trump de a încheia un acord de pace cu Teheranul, iar lovituri majore asupra instalațiilor nucleare iraniene ar putea crește riscul izbucnirii unui război mai amplu în Orientul Mijlociu.
Liderul israelian a declarat că are o strategie comună cu președintele Trump privind Gaza și viitorul acesteia, promițând “să deschidă porțile iadului” dacă nu sunt eliberați toți ostaticii. De cealaltă parte, Trump a propus ca SUA “să preia” Gaza și să mute palestinienii din regiune, declarație ce a generat un val de critici. Duminică, Netanyahu a declarat că știa despre plan și că “acest lucru nu a venit ca o surpriză, deoarece am discutat în prealabil”, adăugând că acesta este “singurul plan viabil pentru a permite un viitor diferit pentru oamenii din Gaza, pentru Israel și pentru regiune”.
Pentru a sprijini Israelul, SUA au trimis bombe MK-84, după ce Trump a ridicat restricțiile impuse anterior de administrația Biden. Astfel, noua conducere a renunțat la una dintre puținele politici prin care fostul președinte încercase să pună presiune pe Israel. Administrația Biden restricționase livrarea bombelor grele (de peste 900 kg) de teamă că acestea ar putea fi folosite fără discernământ în zonele dens populate din Gaza.
Totodată, acordul de încetare a focului, anunțat la jumătatea lunii ianuarie, se află sub semnul întrebării. Hamas a acuzat Israelul că a încălcat armistițiul, după ce trei ofițeri de poliție din Gaza au fost uciși într-un atac israelian, numit de gruparea teroristă “o încălcare gravă”. Între timp, biroul lui Netanyahu a anunțat că, astăzi, va discuta despre a doua fază a acordului cu cabinetul său, deși aceste negocieri ar fi trebuit să înceapă acum două săptămâni. În paralel, o delegație israeliană va merge la Cairo pentru discuții legate de prima fază a acordului. Faza a doua a acordului presupune, printre altele, ca Hamas să elibereze 19 soldați israelieni, precum și a altor prizonieri, inclusiv cetățeni americani.
Sursă alternativă: CNN
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.