JD Vance, vicepreședintele american, a vizitat joi un fost lagăr de concentrare, a depus o coroană de flori, s-a rugat și s-a oprit în fața unui zid memorial pe care scria, în mai multe limbi, “Never Again”. Vance le-a declarat jurnaliștilor că a citit despre Holocaust în cărți, dar că cel mai tare l-a marcat călătoria sa la Dachau, un oraș bavarez unde peste 30 de mii de oameni au fost uciși de naziști.

Numai că, după discursul despre democrația europeană și extremism, susținut chiar în următoarea zi, liderii germani se întreabă dacă Vance a înțeles ceva din vizita la fostul lagăr, scrie The New York Times într-o analiză. Vance promovează un partid extremist, AfD, despre care mulți germani consideră că are “o periculoasă descendență nazistă”.

AfD este al doilea partid în sondajele de opinie, cu doar o săptămână înaintea alegerilor parlamentare germane, însă este de așteptat să fie izolat de celelalte formațiuni. Agențiile germane de informații au desemnat unele structuri ale sale drept extremiste, iar unii membri au fost arestați în legătură cu comploturi de răsturnare a guvernului. Alții au luat parte, anul trecut, la o reuniune în care s-a dezbătut deportarea solicitanților de azil. 

Intervenția lui JD Vance a fost aspru criticată de cancelarul Olaf Scholz, care a declarat, sâmbătă, că “angajamentul pentru <<Never Again>> nu este conciliabil cu sprijinul pentru AfD. Acest <<Never Again>> este misiunea istorică pe care Germania, ca democrație liberă, trebuie și dorește să o respecte în fiecare zi. Niciodată fascism, niciodată rasism, niciodată război de agresiune”, a spus Scholz. Iar această misiune istorică se reflectă în zeci de ani de practici politice și legi care să prevină ascensiunea unui nou Hitler la putere. Guvernul interzice discursul instigator la ură și Germania are un oficiu pentru Protejarea Constituției, cu servicii de informații care monitorizează extremiștii și cu o Curte Constituțională care, în situații excepționale, poate interzice partide politice.

JD Vance, ca și Elon Musk, au criticat această abordare, chiar înainte de alegerile parlamentare. Un analist de la Der Spiegel a comentat că, prin declarațiile recente, vicepreședintele a făcut AfD un cadou de campanie. În plus, atât Vance, cât și Musk au discutat recent cu președinta formațiunii, Alice Weidel.

Indiferent că a fost intenționat sau nu, scrie NY Times, discursul lui Vance vine într-un moment în care Europa se confruntă cu o mare provocare – cum să abordeze partidele de extremă dreapta care au obținut rezultate notabile la ultimele runde de alegeri. În Olanda, de exemplu, extrema dreaptă este implicată în coaliția de guvernare, în Austria, extremiștii au condus negocierile pentru formarea unui cabinet, în timp ce în Franța și Germania ele au fost, cel puțin până acum, izolate.

Publicația americană încheie prin a arăta că doi factori care se suprapun par să motiveze luările de poziție ale lui Vance și Musk, primul fiind o încercare de a crea noi legături transatlantice cu partidele care împărtășesc valorile de bază ale lui Donald Trump, în special opoziția față de valurile de imigranți, iar celălalt – un efort de a submina legile și normele sociale din Europa împotriva discursului instigator la ură și a dezinformării, despre care conservatorii spun că le îngrădesc libertatea de exprimare.

Analiza integrală pe The New York Times

Foto: captură X/Elon Musk

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday