Demersul a fost realizat de jurnaliștii de la The Observer, parte a grupului de presă The Guardian, care au arătat că în ultimii 14 ani, compania de tehnologie a colaborat cu guvernele din aproape 150 de țări, care au solicitat ca unele informații să fie șterse de pe platformele grupului Alphabet.

Pe lângă guverne democratice, oficialii Google au acționat la cererea unor regimuri autocratice, inclusiv în beneficiul poliției din Afganistan, un stat controlat de talibani. În privința Rusiei și Chinei, au fost șterse videoclipuri de pe Youtube în care erau criticate guvernele și corupția din rândul politicienilor. De exemplu, au fost eliminate clipuri cu ucraineni care ardeau steagul Rusiei, cu persoane care luau în batjocură simbolurile de stat ale țării și postări de pe rețeaua Blogger în care erau criticate istoria, acțiunile militare sau sărbătorile rusești.

Într-un caz particular, în 2022, a fost cenzurat un videoclip în care oamenii erau îndemnați să protesteze împotriva guvernului rus, iar alte videoclipuri – de exemplu unele ale reprezentantului opoziției, Aleksei Navalnîi, mort într-un penitenciar rus – au fost blocate temporar în timpul alegerilor prezidențiale din 2021.

În privința Chinei, au fost șterse 200 de videoclipuri, deși numărul cererilor a fost dublu. Ministerul Securității Publice a subliniat că materialele conțineau acuzații de corupție, în cadrul sistemului politic, sau invenții despre oficiali guvernamentali de rang înalt. De asemenea, Google a primit, în 2023, 19 solicitări din partea poliției din Afganistanul condus de talibani, deși compania nu precizează ce i-a cerut guvernul de la Kabul.

Datele Google arată că la nivel global au fost identificate 5,6 milioane de elemente de conținut etichetate ca fiind pentru eliminare, în urma solicitărilor guvernelor din toată lumea pe motive diverse, cum ar fi încălcarea vieții private, a drepturilor de autor, defăimarea sau alte încălcări ale regulamentelor companiilor. 

Potrivit Surfshark, o companie de securitate, solicitările s-au dublat în ultimii cinci ani. La nivel public, Google comunică unele situații în care a recurs la cenzură, pe care le consideră de interes public și pe care le include în raportul său de transparență. Totuși, jurnaliștii de la The Observer spun că procesul de eliminare a conținutului este unul opac și bazat pe date incomplete. Procesul ridică mai multe întrebări cu privire la rolul companiei în controlul informațiilor publice și al dezinformării și propagandei.

Google recunoaște natura politică a rolului său, dar transmite că “echipele noastre evaluează fiecare solicitare și examinează conținutul în context, pentru a determina dacă trebuie sau nu eliminat, din motive de încălcare a legilor naționale sau a politicilor noastre de conținut. Evaluăm întotdeauna legitimitatea și caracterul complet al unei cereri guvernamentale”. De subliniat este că grupul american contestă unele solicitări, iar în Rusia chiar a fost amendată de o instanță cu suma “simbolică”, mai mare decât PIB-ul mondial, pentru restricționarea canalelor de Youtube ale agențiilor de presă de stat.

În baza rapoartelor de transparență, The Observer a conchis că, în ultimii patru ani, Rusia a fost responsabilă de 60% dintre solicitările de eliminare a conținutului, iar agenția de reglementare Roskomnadzor a corespondat cel mai des cu compania americană.

Investigația integrală pe The Guardian

Foto: Sebastian Czapnik | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday