La Conferința de Securitate de la Munchen, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a avertizat că Rusia constituie o nouă forță de până la 150 de mii de militari și a întrebat audiența “dacă Armata Rusă v-ar ataca, ar putea armata voastră să lupte în același mod ca cea ucraineană?” Liderul de la Kiev a conchis că este timpul pentru înființarea unei armate europene, un mesaj ce a expus brutal irelevanța Europei, atunci când SUA nu sunt de partea sa, scriu analiștii de la Sky News.
Zelenski a detaliat că o astfel de forță armată nu ar înlocui NATO, ci ar demonstra că Europa poate fi (sau încerca să fie) la fel de puternică precum SUA, și că este de luat în serios de către rivali și adversari. Acesta este un adevăr pe care cele mai puternice țări europene, Marea Britanie, Franța și Germania, trebuie să îl audă, pentru că este din ce în ce mai evident că SUA, sub conducerea lui Donald Trump, este mult mai interesată de propriul parcurs, decât să fie forța principală dintre parteneri.
O problemă delicată identificată de publicația britanică este că armatele celor trei țări sus-numite “au fost golite de conținut” de la sfârșitul Războiului Rece, în condițiile în care guvernele lor au prioritizat alte cheltuieli, cum ar fi cele legate de dezvoltarea economică, de asistență medicală și de protecție socială. În paralel, europenii și-au pierdut și mentalitatea de război, câștigată în urma celor două războaie mondială și a Războiului Rece, dar lăsată să se stingă pe măsură ce aceștia culegeau roadele păcii.
“Semnalele de alarmă au s-au amplificat în ultimul deceniu, dar au răsunat cel mai tare în aceste zile, la Munchen. Este momentul pentru o alegere fundamentală – fie Europa ia în considerare avertismentele dure, fie se lasă influențată de capriciile SUA, Chinei sau Rusiei. Iar cuvintele mari nu sunt suficiente”, încheie Sky News analiza, făcând referire la angajamentele unor lideri din UE și UK de a crește alocările pentru cheltuielile militare.
În trecut, Emmanuel Macron al Franței a mai vorbit despre o armată a UE, însă Marea Britanie, în mod deosebit, a fost ezitantă, considerând că o astfel de structură ar eroda NATO.
Foto: Tomasragina | Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.