Mark Rutte, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a făcut aceste declarații în timpul unui interviu acordat Politico, în marja Conferinței de Securitate de la Munchen, care se va încheia duminică.
Rutte a adăugat că, în următoarele două luni, se va ajunge la un numitor comun cu privire la obiectivul bugetar. El a punctat că există o lipsă de sisteme de apărare antiaeriană, de rachete cu rază lungă de acțiune și de tancuri: “Nu am avut alocări suficiente în ultimii 40 de ani, în special de la căderea Zidului Berlinului. Statele Unite cer, pe bună dreptate, o reechilibrare a acestora. Este absolut firesc”.
Secretarul general a insistat și că SUA își mențin angajamentul față de NATO, în ciuda afirmațiilor recente făcute de Pete Hegseth, secretarul american al Apărării, conform cărora europenii nu pot presupune că prezența militară americană pe continent va dura la nesfârșit.
De la revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a insistat ca statele membre să aloce 5% din PIB pentru apărare, față de procentul de 2% – cât este ținta Alianței, o țintă stabilită în urmă cu peste un deceniu. În prezent, acest nivel este considerat insuficient pentru a descuraja Rusia, pentru a reînnoi stocurile de arme și muniții și pentru a continua sprijinirea Armatei Ucrainene, explică Politico.
Separat, potrivit Reuters, care citează patru oficiali europeni, SUA au trimis capitalelor europene un document oficial prin care întreabă cu ce ar putea ele contribui în ceea ce privește garanțiile de securitate care ar putea fi acordate Ucrainei.
Surse: Politico, The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.