Keith Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump pentru Ucraina, a declarat în cadrul unui eveniment marginal la Conferința de Securitate de la München, că Europa va fi consultată, dar va fi exclusă efectiv din negocierile de pace dintre Rusia, SUA și Ucraina. A precizat că interesele regiunii vor fi luate în considerare în elaborarea unul plan de pace. Kellogg a răspuns ironic că “Poate fi ca creta pe tablă, ar putea scârțâi puțin, dar vă spun sincer că asta se va întâmpla. Și prietenilor mei europeni, le spun: intrați în dezbatere, nu va plângeți că ați putea fi sau nu la masă. Veniți cu propuneri concrete, idei, măriți cheltuielile [de apărare]“.
Kellogg a adăugat că unul dintre motivele pentru care acordurile de pace anterioare dintre Ucraina și Rusia au eșuat a fost că la masa negocierilor erau prea multe multe țări care nu aveau capacitatea de a executa niciun fel de proces de pace, iar “Acum nu vom merge pe această cale“. A mai spus că “Trebuie să ne lăsați puțin timp și spațiu de respirație, dar când spun asta, nu vorbesc de șase luni, vorbesc de zile și săptămâni“.
Kellogg a precizat că problemele pe care se axează SUA sunt să se asigure că războiul nu va începe din nou și să determine modul în care Ucraina își păstrează suveranitatea. A spus că acest lucru va necesita o garanție de securitate credibilă, adăugând că Trump, în calitate de unic factor de decizie din SUA, nu este încă în măsură să definească o astfel de garanție. Potrivit lui Kellogg, în prezent există o abordare dublă a negocierilor de pace, cu reprezentanții SUA menținând legătura cu Rusia și separat cu Ucraina și națiunile aliate.
Remarcile lui Kellogg provoacă deja consternare în rândul liderilor europeni, care nu au încredere în Trump și cred că securitatea statelor europene este indisolubil împletită cu soarta Ucrainei. Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a declarat că președintele francez, Emmanuel Macron, a invitat liderii europeni să vină duminică la Paris pentru a discuta situația. De asemenea, cresc îngrijorările că americanii lucrează de fapt la un acord care să fie avantajos pentru SUA, dar care va avea implicații asupra întregii Europe.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat anterior că Europa ar putea fi exclusă din negocieri și a cerut intensificarea eforturilor pentru crearea unei armate europene în care Ucraina să joace un rol central. Premierul polonez, Donald Tusk, a transmis că “Europa are nevoie urgent de propriul plan de acțiune privind Ucraina și securitatea noastră, altfel alți jucători globali vor decide viitorul nostru. Nu neapărat în conformitate cu propriul nostru interes. Acest plan trebuie pregătit acum. Nu e timp de pierdut“.
Perspectivele unui acord de pace au revenit în prim-plan săptămâna aceasta, după ce președintele Trump a avut apeluri telefonice separate atât cu Putin, cât și cu Zelenski. După ce inițial a indicat că s-ar putea ajunge la un acord bilateral între Washington și Moscova, Trump a spus ulterior că Ucraina va fi implicată, împreună cu “mulți alți oameni”.
Surse: The Guardian, CNBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.