“S-a simțit ca un discurs, dar dacă ar fi fost susținut pe platforma X, ar fi fost marcat, cu siguranță, cu note că postarea conține informații potențial înșelătoare“, scrie CNN într-o analiză privind declarațiile lui JD Vance de la München. Vicepreședintele american a “eviscerat totalitarismul din Europa și nu pe cel de la Moscova, mai ales după invadarea sălbatică a Ucrainei, și a vorbit despre <inamicul din interior> al Europei, care baga în închisori adversarii politici și se teme de proprii alegători – ori acesta a fost momentul în care afirmațiile lui Vance au luat un viraj conspirațional“.
“Primul a fost sugestia că votul prezidențial recent anulat de România a fost cumva o încercare de subminare a alegătorilor. Ca să fie clar, România a anulat anul trecut doar primul tur al alegerilor prezidențiale, în care un candidat de extremă-dreapta, pro-rus, a câștigat strâns un loc în turul doi, deoarece instanțele au fost de acord cu dovezile agențiilor de informații ale României că a existat o ingerință semnificativă din partea Rusiei. Vance se opune statului de drept din România“.
Nu este clar la cine se referea când a spus că aliații europeni cenzurează oponenții politici sau că “<i-au băgat în închisoare, fie că este vorba despre liderul opoziției, de o creștină umilă care se roagă în propria ei casă, sau de o jurnalistă care încearcă să relateze știrile> – ceea ce descrie de fapt evenimentele din Germania de Est a anilor ’50 – o lume geografică situată la doar câteva sute de kilometri mai la nord, unde aceste orori din epoca sovietică sunt încă amintiri vii“.
CNN mai scrie că se pare că Vance a uitat că multe persoane din sala în care și-a susținut discursul provin din “ocupația brutală a fostei Uniuni Sovietice și nu au nevoie să li se predea lecții despre modul în care autoritarismul produce minciuni pentru a justifica guvernarea săracă și crudă a minorității“. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a catalogat cuvintele lui Vance ca inacceptabile. I-a răspuns că se opune “impresiei pe care a creat-o vicepreședintele Vance că minoritățile sunt suprimate sau reduse la tăcere în democrația noastră. Știm nu numai împotriva cui ne apărăm țara, ci și pentru ce“.
Vance a vorbit și despre libertatea de exprimare, care, în opinia sa, este încătușată în Europa. El a citat cazul unui bărbat arestat pentru că s-a rugat în tăcere lângă o clinică de avort din Marea Britanie. Potrivit legilor britanice, activitatea politică este interzisă la 150 de metri de clinicile de avort pentru a preveni hărțuirea femeilor atunci când caută ajutor medical. “Avortul nu este o temă fierbinte în Europa, spre deosebire de SUA, și are loc cu mult mai puține controverse. Acuzele lui Vance au lovit în centrul unei diferențe cheie în rolul libertății de exprimare dintre Europa și Statele Unite, o democrație mult mai recentă. În Europa, libertatea de exprimare este esențială și consacrată în lege, dar la fel este și responsabilitatea pentru siguranța cetățenilor. Unele sisteme juridice europene sugerează că acest lucru înseamnă că nu poți striga în mod fals că există un incendiu într-un teatru aglomerat și să scapi de pedeapsă dacă busculada rezultată provoacă vătămări, pur și simplu pentru că aveai dreptul să strigi <foc>. În SUA, Primul Amendament îți garantează că poți striga orice vrei. În epoca smartphone-urilor post 11 septembrie, Europa a interzis anumite activități extremiste online. Este încă ilegal să îți afirmi sprijinul pentru naziști în Germania și nu ar trebui să fie controversat sau misterios de ce. Presa extrem de rebelă din Europa este un semn vibrant al libertății sale de exprimare. Vance a spus la München că partidele marginale lipsesc din peisaj, dar de fapt acestea devin din ce în ce mai populare. Nimeni nu este cu adevărat închis“, explică publicația americană.
“În mod evident, Vance pregătise de mult această tiradă ca o armă de pornire pentru încercarea celei de-a doua administrații Trump de a alimenta populismul în Europa. Continentul cu care a vorbit este puțin mai înțelept acum, după primul mandat al lui Trump, cu unele experimente populiste care deja s-au încheiat cu un dezastru electoral – ca în Regatul Unit, unde Partidul Conservator a fost alungat de la putere. Vance a vorbit într-o sală foarte conștientă de amenințarea pe care populismul de extremă-dreapta o reprezintă pentru ideologie și de provocările imigrației care au cuprins Europa, despre care Vance a vorbit cu o xenofobie abia mascată. Dar adevărata figură care se profila mare în sala de unde Vance și-a susținut discursul febril era șeful Kremlinului, Vladimir Putin. Faptele de care a fost acuzată Europa au loc, în realitate, în Rusia. Putin nu a fost menționat deloc, iar Ucraina doar trecător. <Băieții răi> sunt de fapt aliații SUA. Și adevărata amenințare la adresa democrației occidentale este ea însăși. Nu ar trebui să fie nevoie de o înțelegere extinsă a istoriei pentru a ști că este urât să vorbim în acest fel la München. Europa a mai fost aici. După cum a spus George Orwell, când praful ultimului mare război s-a așezat în 1949, porunca esențială a Partidului a fost să <respingi dovezile din ochii și din urechile tale>. Vance a cerut exact asta și a făcut-o să sune ca o virtute”, conchide analiza CNN.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.