Ideologia președintelui american este reflectată în fiecare decizie a sa, scriu jurnaliștii de la The Guardian într-o analiză, iar negocierile pentru obținerea păcii în Ucraina au și ele un scop ascuns, acela de a obține acces la mineralele rare ucrainene, fără a da, la schimb, un beneficiu solid.
“În lumea lui Donald Trump, totul are un preț. Nu este loc pentru sentimente în politica sa. Valorile comune nu pot garanta împrumuturi pentru ajutorul militar. Iar președintelui SUA nu-i pasă cine controlează pământul îmbibat de sânge din estul Ucrainei, atâta timp cât poate accesa mineralele rare care se află dedesubt. Pacea pe care o va negocia Trump nu este despre justiție. Nu există nicio morală sau moralitate profundă aici, contează doar cine <<a făcut-o>>, iar Trump a semnalat că este gata să facă presiuni asupra Ucrainei și Europei pentru a atrage Rusia în negocieri. Tot ce-i mai rămâne este să pună un preț”. Din acest motiv, pacea pe care o va negocia, pentru încheierea războiului din Ucraina, nu este, de fapt, despre justiție, scriu jurnaliștii publicației britanice.
De la invazia la scară largă a Rusiei în 2022, Biroul Oval a susținut puternic că “nimic despre Ucraina nu se poate decide fără Ucraina”, iar oficialii fostului președinte Joe Biden au declarat în mod repetat că Ucraina însăși va decide când va fi pregătită să negocieze. Dar, acum că SUA au un nou președinte, atenția s-a mutat pe politica “America first”.
Analiștii spun că este dificil de imaginat cum va schimba Administrația Trump modul în care SUA sprijină Ucraina, având în vedere că au fost alături de aceasta timp de ani de zile, cu pachete de ajutor. Acum, Trump spune că va furniza “leacul”, cerând însă ca Ucraina să nu mai opună rezistență.
Joi, Secretarul american Apărării al lui Trump, Pete Hegseth, le-a spus omologilor din NATO că o reducere a trupelor americane din Europa ar putea face parte din orice acord. În aceste condiții, Trump negociază, de fapt, cu Europa, nu cu Rusia. O mare parte a oficialilor europeni se întreabă dacă Trump este pe cale să trimită trupe europene fără protecția NATO în Ucraina, într-un acord de securitate negociat exclusiv între Moscova și Washington. Rusia a indicat că este deschisă viziunilor lui Trump și a semnalizat că dorește ca acordul de pace să abordeze “originile conflictului”, adică poziția pro-occidentală a Ucrainei și expansiunile NATO din anii 1990 și 2000.
Un oficial european și-a exprimat temerile că, în lipsa forțelor americane staționate în țările baltice, în Polonia și în alte foste țări comuniste, Putin s-ar putea simți încurajat să-și manifeste tendințele expansioniste și în alte state europene.
Totul depinde de ce intenționează Trump să facă în continuare, iar “toate opțiunile sunt pe masă. În conversațiile sale cu Vladimir Putin și Zelenski, ceea ce el decide să permită sau să nu permită, este de competența liderului lumii libere: președintele Trump”, a declarat secretarul american pentru Apărare, Pete Hegseth.
Analiza integrală la The Guardian
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.