Henna Virkkunen, șefa departamentului tehnologic al Comisiei Europene, subliniază că reducerea reglementărilor din domeniul tehnologiei nu este o urmare a presiunilor marilor companii tehnologice din SUA. Scopul acestei măsuri este de a “ajuta și sprijini” companiile din domeniu, de a spori competitivitatea și de a evita crearea unor obligații suplimentare pentru grupurile europene. 

Donald Trump a amenințat că va lua măsuri referitoare la UE, pentru amenzile aplicate giganților americani de tehnologie. După declarațiile lui Trump și revenirea sa la Casa Albă, reprezentanții companiilor au început să se plângă de faptul că reglementările blocului comunitar le afectează afacerile, notează Financial Times.

În acest context, Comisia Europeană are un plan de dereglementare în domeniul AI, iar o primă măsură în acest sens este retragerea implementării unei directive anunțată anterior. De asemenea, Virkkunen a anunțat un cod de practică privind AI, prevăzut pentru aprilie, care va limita obligațiile legale în acest sens. 

Reglementările UE privind inteligența artificială încadrează AI după trei grade de risc, în funcție de impactul pe care îl poate avea asupra siguranței oamenilor. Cu cât riscul este mai ridicat, cu atât cerințele de furnizare de informații sunt mai stricte. Modelele avansate, precum GPT-4 și Gemini, au, de asemenea, obligații suplimentare, cum ar fi o transparență mai mare cu privire la modul în care sunt antrenate. 

Anterior, Google și Meta au criticat normele stabilite de UE. La începutul acestei luni, Joel Kaplan, vicepreședintele pentru afaceri publice globale de la Meta, a declarat că aceste reglementări riscă să impună “cerințe inaplicabile și nefezabile din punct de vedere tehnic.” 

În ciuda acestor critici, Virkkunen susține că decizia de dereglementare are drept scop creșterea competitivității UE în domeniu și încercarea de a “nu fi dependentă de SUA”. “Suntem foarte hotărâți să reducem birocrația”, a declarat Virkkunen. Cu toate acestea, Bruxelles-ul va continua să impună norme stricte pentru platformele online, pentru a garanta o concurență corectă. 

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday