În cadrul studiului, realizat de Universitatea Berkeley din California, cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a analiza postările care conțineau termeni legați de acest tip de discurs, din octombrie 2022, când Elon Musk a cumpărat platforma, până în iunie 2023, când acesta a demisionat din funcția de CEO. Ulterior, cercetătorii au sortat conținutul care îndeplinește criteriile și au eliminat duplicatele. De asemenea, au colectat “un grup de control” de postări în ianuarie 2022, pentru a compara cum a crescut nivelul de ură pe platformă. 

Astfel, cercetătorii au constatat că discursurile instigatoare la ură s-au dublat după ce Elon Musk a cumpărat Twitter (actualul X) și au continuat la niveluri ridicat până în mai 2023. În această perioadă, insultele legate de orientarea sexuală, identitatea de gen și cele rasiste au înregistrat o creștere de 70. “Cred că această creștere a discursului instigator la ură pe care o observăm este îngrijorătoare, deoarece poate însemna că minoritățile se simt nedorite sau în pericol pe platformă”, a declarat Dan Hickey, un doctorand la Berkeley. Totodată, pe parcursul studiului a avut loc dizolvarea Consiliul de încredere și siguranță al X, care se ocupa de moderarea conținutului.

Studiul a descoperit, de asemenea, că în ciuda promisiunilor lui Musk de a reduce boții și conturile false, numărul acestora nu a scăzut pe perioada cercetării, ba chiar este posibil să fi crescut. Lucrarea cercetătorilor de la Berkeley se aliniază și cu alte rapoarte care au observat o creștere a discursului discriminatoriu sau a antisemitismului după preluarea Twitter de către Musk, inclusiv cu rapoartele Institutului pentru Dialog Strategic și ale Centrului pentru Combaterea Urii Digitale. 

Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut trage concluzii ferme cu privire la impactul direct al lui Elon Musk în această creștere, deoarece există informații limitate privind schimbările interne. “Pentru a putea stabili cu exactitate o legătură categorică, ar trebui să știm mai multe despre ce anume s-a schimbat și când s-a schimbat, iar organizația nu a fost transparentă în această privință”, a precizat un profesor de antropologie de la Berkeley, care face parte și din echipa de cercetare. Studiul s-a încheiat după iunie 2023, deoarece platforma X a început să perceapă taxe pentru datele colectate prin interfața lor de programare, iar bugetul studiului nu a fost suficient, potrivit lui Hickey. 

Anterior, Musk a declarat că moderarea conținutului pe platformă nu va fi schimbat și că discursurile instigatoare la ură au scăzut, iar acesta a susținut că libertatea de exprimare nu înseamnă libertate de acces”. Teoretic, X interzice insultele motivate de ură, iar potrivit celui mai recent raport, peste două mii de conturi au fost suspendate și aproape cinci milioane de postări care încălcau normele au fost șterse. 

Sursă: Euronews 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday