Eric Schmidt, fostul director general Google, a declarat într-un interviu pentru BBC că este îngrijorat cu privire la “riscul extrem”, în special din partea Coreei de Nord, Iranului sau Rusiei, care ar putea folosi inteligența artificială pentru a crea arme biologice. “Această tehnologie poate fi adoptată suficient de rapid pentru ca state ostile să o poată folosi în mod abuziv și să provoace daune reale asupra oamenilor nevinovați”, a declarat acesta. 

Schmidt susține ideea ca guvernele să supravegheze companiile tehnologice private care dezvoltă AI, dar, în același timp, avertizează că reglementările prea stricte ar putea împiedica inovarea. Totodată, Schmidt a fost în favoarea controlului SUA asupra exporturilor de microcipuri avansate necesare AI, o măsură demarată de fostul președinte Joe Biden, pentru a încetini progresul competiției în acest domeniul. Totuși, hotărârea ar putea fi anulată de președintele actual Donald Trump.

Schmidt a adăugat că sistemele AI ar putea fi folosite de state rău intenționate pentru a dezvolta arme pentru a crea “un atac biologic”: “Sunt îngrijorat de scenariul <Osama Bin Laden>, în care o persoană malefică preia un aspect al vieții noastre moderne și îl folosește pentru a răni oameni nevinovați”.

A menționat că este necesar un echilibru între reglementare și inovare. “Adevărul este că AI și viitorul vor fi proiectate, în mare parte, de companii private. Este foarte important ca guvernele să înțeleagă ce facem și să fie cu ochii pe noi”, a precizat acesta. Astfel, el a mai spus că reglementările excesive din Europa ar putea împiedica inovarea domeniului inteligenței artificiale pe continent.

Declarațiile fostului director general al Google vin după summitul de Acțiune privind Inteligența Artificială de la Paris. În cadrul acesteia, SUA și Marea Britanie au refuzat să semneze Declarația de siguranță AI. Vicepreședintele american JD Vance a susținut că reglementarea ar distruge o industrie inovatoare chiar în momentul în care aceasta își ia avânt”.

Schmidt s-a poziționat împotriva folosirii telefoanelor de către copii, deși conducea Google când compania a cumpărat Android, care produce acum cel mai folosit sistem de operare pentru smartphone-uri din lume.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday