Trump și Putin uimesc Europa cu un plan de pace pentru Ucraina, scrie Politico. Venit imediat după ce șeful Pentagonului a refuzat toate obiectivele de pace ale Ucrainei (integritatea teritorială și aderarea la NATO), anunțul lui Trump privind demararea discuțiilor directe cu Putin pentru “încheierea războiului” i-au luat prin surprindere pe liderii europeni, care “nici n-au știut cum să reacționeze”. “Adevărul brutal este – cel puțin la nivelul Uniunii Europene – că relațiile cu noua administrație americană sunt atât de proaste încât, practic, sunt inexistente. Nu a existat nicio reacție din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, iar, mai târziu, Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a postat pe X că <în orice negociere, Europa trebuie să aibă un rol central>, adăugând că <independența și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile. Prioritatea noastră trebuie să fie acum consolidarea Ucrainei și furnizarea de garanții solide de securitate>”.
ISW observă că declarația oficială a Kremlinului, după discuția dintre Trump și Putin, a fost că președintele rus a cerut “eliminarea cauzelor fundamentale” ale războiului. “Prin cauze fundamentale, oficialii ruși înțeleg o încălcare a unui presupus angajament al SUA de a nu extinde NATO spre est, după sfârșitul Războului Rece, iar această declarație sugerează că Putin rămâne hotărât să-și impună voința și interesele de securitate asupra Statelor Unite și Europei și nu are niciun interes să facă compromisuri în acest sens”, mai arată ISW. Înainte de invadarea Ucrainei, în 2022, Rusia a cerut într-adevăr retragerea forțelor occidentale din statele care au aderat la NATO după 1997, inclusiv din România.
Sky News observă că Donald Trump își dorește să rămână în istorie ca fiind președintele ce a pus capăt războiului, dar dorința lui ar putea fi transformată de Rusia într-o victorie asupra Occidentului. “Președintele Trump a fost evaziv în a da detalii despre termenii în care s-a discutat în apelul de o oră și jumătate cu Putin. Nu știm ce i-a spus președintele Trump președintelui Putin sau ce i-a promis. Dar secretarul american al Apărării tocmai acordase Rusiei câteva cedări cheie – granițele schimbate, nicio apartenență la NATO, nicio garanție sau protecție pentru Ucraina. Trump vrea să oprească luptele. S-ar putea să și reușească asta, dar nu ar fi decât o mare victorie pentru el însuși și pe termen scurt, o victorie ce poate fi trâmbițată poporului american. Dar pentru Europa s-ar putea ca o astfel de pace să fie o recompensă pentru Putin și invazia sa, care obține nu numai o retragere a angajamentului SUA de a apăra Europa, ci ar permite Rusiei să reia mai târziu agresiunea”.
The Telegraph scrie că “Asta este acum lumea lui Putin și a lui Trump”, arătând că planul americanilor este de fapt să cedeze Rusiei toate teritoriile ocupate până acum în Ucraina, urmând ca europenii să asigure o zonă tampon pe actualul aliniament al frontului. “Costul pentru Ucraina este oribil. Dar liderii europeni trebuie de acum să decidă dacă vor să aleagă ei soarta continentului sau să permită Moscovei și Washingtonului să aleagă pentru ei”. Ucraina are acum cea mai mare și mai bine antrenată armată din Europa, iar europenii trebuie să decidă dacă vor alege investiții masive în forțele lor armate și în industriile de apărare pentru a descuraja un viitor atac rusesc, nu numai asupra Ucrainei, ci și asupra țărilor europene, membre NATO.
“Marea Britanie și Europa trebuie să se întrebe dacă vor să fie la masă, sau vor să fie în meniu. E timpul unei decizii”, mai scrie The Telegraph.
Surse: Telegraph, Sky News, ISW, Politico
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.