Un studiu al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) arată că jumătate dintre europeni nu mai percep Statele Unite ca pe un aliat, ci ca pe un ”partener necesar”. Majoritatea celor care și-au schimbat percepția provin din state tradițional apropiate de SUA, cum ar fi Danemarca, Germania și Polonia. “Reprezintă o schimbare majoră pentru unele țări care au fost puternic transatlantice, dar este de înțeles, pentru că, dacă Donald Trump nu mai prezintă alianța transatlantică ca pe o adevărată alianță, ci ca pe ceva care trebuie să fie tranzacțional, atunci pur și simplu trebuie să acceptăm acest lucru”, a spus Pawel Zerka de la ECFR.
Potrivit analistului, situația ar trebui privită ca o oportunitate pentru europeni, să încerce să stabilească o “abordare pragmatică vizavi de SUA, mai degrabă decât una idealistă”. De remarcat este faptul că au fost înregistrate opinii divergente privind politicile lui Trump între zonele Europei. Cetățenii statelor din sud-estul Europei au opinii pro-Trump. De exemplu, aproape jumătate (49%) dintre maghiarii chestionați consideră că realegerea lui Trump este pozitivă pentru pacea mondială, cu 45% în Bulgaria și România. În schimb, 62% dintre danezii și 55% dintre germanii chestionați consideră că va fi rău pentru pacea mondială.
Studiul a arătat, de asemenea, variații mari în percepția europenilor despre Europa și rolul acesteia în lume. Cea mai mare tabără, așa-numiții “euro-optimiști”, consideră că UE este o mare putere și că colapsul ei este puțin probabil în următoarele două decenii. Aceștia au reprezentat 30% dintre respondenți, cel mai mare grup fiind în Estonia, Danemarca, Ucraina, Spania și Portugalia. În schimb, 22% dintre respondenți au fost “euro-pesimiști”, considerând că UE nu este o putere și este sortită colapsului.
Eșantionul general al studiului a inclus 18.507 respondenți. Sondajul a fost realizat în 11 țări UE: Germania, Franța, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Danemarca, Estonia, România, Bulgaria, Ungaria, dar și în Ucraina, Elveția și Marea Britanie.
Sursă alternativă: Euronews
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.