Parlamentul Ucrainei a aprobat această achiziție, cu o majoritate de 261 de voturi din 401, iar președintele Zelenski a declarat, înainte de a o semna, că susține pe deplin decizia. În discursul său de marți seară, președintele Zelenski a menționat că aceste reactoare vor putea asigura nevoile energetice ale Ucrainei, care sunt în prezent acoperite de importuri, pentru a compensa pierderea centralei nucleare Zaporijie, cu șase reactoare, ocupată de ruși.
Decizia a fost puternic criticată de mai mulți deputați ucraineni. Unul dintre ei a scris pe Telegram că “este un fel de absurditate! Cheltuirea banilor pe reactoare rusești în timpul unui război!”. Zelenski s-a adresat, de asemenea, celor care critică decizia, spunând că “există voci care critică, dar acestea sunt vocile care pur și simplu nu beneficiază de energie ieftină în Ucraina, își umplu buzunarele cu energie mai scumpă decât cea nucleară”. Președintele ucrainean spune că vrea să finalizeze rapid reactoarele pentru a reduce importurile de energie.
Reactoarele vor fi cumpărate din Bulgaria și vor fi încorporate în Centrala Nucleară de la Hmelnîțkîi (foto), un oraș aflat la 340 km distanță vest de Kiev. Concret, acestea au fost fabricate în Rusia, iar Bulgaria le-a cumpărat în 2015 pentru o centrală care nu s-a mai construit și acum le revinde Ucrainei. Măsura este parte a unui plan de construire a patru astfel de reactoare, două după model american și două după model sovietic.
“Ucraina va putea finaliza încă două unități energetice la centrala nucleară Hmelnîțkîi, ceea ce înseamnă mai mult de doi gigawați de energie electrică pentru Ucraina. Și pentru a pune acest lucru în context, în prezent, în timpul acestor luni dificile de iarnă, putem importa aproximativ aceeași cantitate de energie electrică de la vecinii noștri. Unitățile noastre energetice finalizate vor permite Ucrainei să funcționeze fără importuri, chiar și în timpul lunilor de iarnă. Și cu siguranță ne va ajuta să împiedicăm creșterea prețurilor la electricitate pentru populație”, a mai argumentat Zelenski. Totuși, ar putea dura cel puțin 2-3 ani până vor deveni operaționale aceste reactoare.
Surse: Kyiv Post, Pravda, Reuters
Foto: Sergii Zysko | Dreamstime.com
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.